11 milijonov evrov

Vlada že tretjič ostala brez naročene opreme, predujem plačala z bančnimi garancijami

B.K./STA
27. 3. 2020, 20.32
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 21.14
Deli članek:

Slovenija je za nabavo 326 ventilatorjev plačala predujem v višini skoraj 11 milijonov evrov, predplačilo pa je bilo zavarovano z bančnimi garancijami, so za Televizijo Slovenija zatrdili na gospodarskem ministrstvu.

Bobo
Dobava zaščitne opreme se je izkazala za trd oreh.

Po poročanju TVS bi podjetje MD Global Logistic skladno s pogodbo danes v Slovenijo moralo dostaviti 2,8 milijona zaščitnih mask tipa FFP2, a se to ni zgodilo. V podjetju krivdo valijo na državo, kjer so naročili maske, saj naj bi ta blokirala izvoz opreme. Za katero državo gre, ne razkrivajo.

Ob tem so na televiziji spomnili, da je Slovenija v zadnjih desetih dneh trikrat ostala brez večje količine naročene zaščitne opreme. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so odgovorili, da finančne škode zaradi tega ni, saj zaščitne maske plačajo šele po prejemu in pregledu blaga.

Medtem je medresorska delovna skupina za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme v času epidemije novega koronavirusa pregledala čez 450 različnih vlog, od katerih jih je skozi prvo fazo postopka prišlo devet. Vlada je delovno skupino ustanovila v torek zvečer, vodi pa jo državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin. Poleg predstavnikov uprave za zaščito in reševanje ter zavoda za blagovne rezerve so člani še predstavniki ministrstev za gospodarski razvoj in tehnologijo, zdravje, zunanje in notranje zadeve.

Na vprašanje TVS, ali v postopku preverjanja skupini pomaga Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, je Jaklin odgovoril posredno: "V postopku sodelujejo različne institucije, ki so dolžne zagotavljati transparentnost postopka in to da, ponudniki zagotavljajo ustrezne standarde."