Lažja klinična slika

Napotki za okužene, ki se zdravijo doma

G.G.
19. 3. 2020, 16.30
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 16.42
Deli članek:

Največ zbolelih za virusom covid-19 je na infekcijski kliniki v Ljubljani. Dr. Mateja Logar je pojasnila, kaj naj storijo bolniki, ki ostanejo doma.

Profimedia
Fotografija je simbolična
"Zaenkrat je zaščitne opreme dovolj. Upajmo, da se bodo zaloge začele polniti, drugače bo tudi v bolnišnicah začelo zmanjkovati opreme," pravi Mateja Logar.

Številke do 14.30 so sledeče. Bolnikov z virusom covid-19 je 21, od tega 16 na navadnem oddelku in 5 na intenzivni enoti. 

Mateja Logar je pojasnila, kako je poskrbljeno za tiste okužene, ki so ostali doma. 13 jih zdravijo prek telemedicine, več kot 80 pa s pomočjo telefonskih klicev. Gre za bolnike, ki niso iz rizičnih skupin in imajo ob pregledu lažjo klinično sliko ter zanje ocenijo, da se lahko varno zdravijo v domačem okolju.

Preden gredo bolniki v domačo oskrbo, dobijo natančna navodila, pojasnjuje Logarjeva: "Vsekakor vsi dobijo navodilo, da v primeru težkega dihanja, krvavega kašlja ali tiščanja v prsih pokličejo na infekcijsko kliniko ali osebnega zdravnika. V primeru povišanje temperature, torej tisti z lažjimi simptomi, pa naj vzamejo paracetamol."

Bolnikom tudi svetujejo, da svoja oblačila perejo ločeno od drugih, na temperatri 60 stopinj in z običajnimi pralnimi praški.

“Virus na gladkih površinah ostane dalj časa, tudi do dva dni, ampak ob ustreznem razkuževanju, če površino pobrišemo ali razkužimo, virus takoj uničimo,” razloži Mateja Logar in dodaja, da je predvsem pomembno, da prostor dobro prezračimo. Če ga zračimo dve uri, virusa prav gotovo ni več v zraku.