Aktivacija 37a člena?

Večji del opozicije složen: vojska v tem trenutku ne sodi na ulice

S.R./STA
19. 3. 2020, 13.50
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 14.58
Deli članek:

Večina opozicijskih strank za zdaj ni naklonjena predlogu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je napovedal, da bodo vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija. V SD in LMŠ sicer želijo predvsem več informacij o tem, zakaj bi bil tak ukrep potreben. Bodo pa predlog podprli v SNS.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je namreč včeraj zvečer napovedal aktivacijo 37a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija.

Poslanec LMŠ Igor Peček je v izjavi medijem dejal, da so za predlog izvedeli danes iz medijev. "Potrebujemo vsebinsko in strokovno utemeljitev razlogov, da bi uvedli tak ukrep," je dejal. Prepričan je, da vojska v tem trenutku ne sodi na ulice, pričakoval pa bi, da bosta pri takšnih ukrepih koalicija in opozicija konstruktivno sodelovali, saj predlog za sprejetje v DZ potrebuje dvotretjinsko podporo. "Glede na to, da so slovenske meje že zaprte, ne vidimo potrebe, da bi vojska sodelovala na slovenski meji," je dodal. Vprašal se je tudi, kako bi na tak ukrep gledali državljani, če bi otroci na ulicah videli vojake. 

O morebitni podpori predlogu še niso govorili v SD. "Če bi me pred 14 dnevi kdo vprašal, če bomo danes v DZ sprejemali interventne zakone, bi rekel, da pretirava," je dejal Matjaž Han (SD). Poudaril je, da je opozicija konstruktivna pri sprejemanju interventnih ukrepov, to pa pričakujejo tudi od vlade, še posebej pri tako "drastičnih ukrepih, kot je vojska na ulicah", saj je sam za predlog izvedel iz medijev. "Vedeti moramo, zakaj je to potrebno in se nato skupaj odločiti," je dejal. "Jaz se ne bojim vojske, vojska je zelo cenjen del družbe, vendar moramo to sprejemati na drugačen način, potrebujemo več informacij." 

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je napovedal, da njihovi poslanci aktivacije 37.a člena zakona o obrambi ne bodo podprli. Po njegovih besedah je namreč ta ukrep predviden za druge namene, torej varovanje meja, in posledično nepotreben v aktualnih razmerah. "Meje so skoraj neprodušno zaprte in ustrezno varovane. Ni potrebe, da vojake dodatno pošiljamo tja in širimo nabor ljudi, ki se združujejo v majhnih skupkih," je opozoril. "Če misli minister za obrambo pošiljati vojake na ulice mest, potem pa je pa to še en dokaz, da bo ta vlada zelo trdno nadaljevala z avtoritarnimi težnjami," je dodal. Poslanska skupina Levice ima sicer po izstopu Franca Trčka samo osem poslancev, Trček pa danes še ni razkril, kako bo glasoval. 

Prav tako podelitvi izrednih pooblastil niso naklonjeni v SAB, je dejal njihov poslanec Andrej Rajh. "Če imata ministrstvo in vlada informacije, zakaj je to potrebno, bi jih želeli izvedeti, prav tako morajo določiti časovno omejitev ukrepov in jasno zapisati naloge, ki bi jih vojska lahko izvajala," je dejal Rajh. Pristojnosti vojske in aktivacija omenjenega člena so namreč jasno določene v zakonu. "S predlogom nismo seznanjeni, zato težko rečemo kaj več. Zavedamo pa se resnosti razmer in da moramo biti enotni," je dejal Rajh. 

Bodo pa aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi podprli trije poslanci SNS, je danes napovedal prvak stranke Zmago Jelinčič. Po njegovih besedah je treba zelo resno pristopiti k reševanju tega problema, česar se veliko ljudi še ne zaveda in zadeve jemlje z lahkoto, nonšalantno. "Potrebnega je malo več reda, ljudje se ne obnašajo samozaščitniško, kar je slabo. Treba je vedeti, da bo ta zadeva trajala še najmanj en mesec, če na dva, preden se bo začela umirjati," je še dodal.