Prilagajanje

Imate hišnega ljubljenčka? To v času epidemije sporočajo veterinarji

A.S./STA
18. 3. 2020, 09.50
Deli članek:

Veterinarska zbornica Slovenije je način in urnik dela veterinarjev prilagodila epidemiji novega koronavirusa. Delovni čas veterinarskih ambulant je omejen, saj bodo veterinarji zagotavljali le nujno potrebne posege, če je le mogoče po predhodni najavi.

Profimedia
Veterinarska zbornica Slovenije je način in urnik dela veterinarjev prilagodila epidemiji novega koronavirusa.

Veterinarji so odpovedali in preložili vse nenujne posege. Cepljenje proti steklini so preložili, odpovedano pa je tudi osemenjevanje vseh plemenic od 15. marca za najmanj tri tedne, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Veterinarska zbornica je do nadaljnjega prekinila tudi izvajanje določenih preventivnih ukrepov, v pripravi je tudi predpis o omejitvi izvajanja določenih nenujnih preventivnih aktivnosti, vključno z izvajanjem vzorčenja in cepljenj živali za čas trajanja epidemije.

Nujno je naročevanje

"Vsi uporabniki veterinarskih storitev v ambulantah naj se na pregled predhodno naročijo, saj nenaročenih pacientov ne bodo sprejeli. V primeru urgence je o prihodu potrebno predhodno po telefonu obvestiti ambulanto," so opozorili.

Zaradi prenosa koronavirusa je potrebno v ambulante vstopati posamično. Tisti, ki čakajo na vrsto, naj med seboj vzdržujejo razdaljo najmanj 1,5 metra, v ambulanti pa naj žival spremlja le ena oseba.

Odprte ostajajo trgovine s hrano za male živali

Kmetje lahko še naprej kupijo tudi repromaterial za svojo kmetijsko dejavnost, odprte ostajajo tudi trgovine s hrano za male živali. "Pred obiskom poslovalnic se prepričajte o njihovem času odprtja. Pri obisku poslovalnic pa se poslužujte točk za razkuževanje rok in upoštevajte varnostno razdaljo metra in pol pred ostalimi kupci," so pozvali.

Zaradi tveganja okužbe z novim koronavirusom je še vedno najpomembnejša samoizolacija. Zato svetujejo, da vse, kar je mogoče, predvsem pa hrano za male živali, potrošniki naročijo preko spleta, saj je dostava blaga preko spleta še vedno dovoljena.