Samoizolacija in stik z zdravnikom

Imate okužbo dihal in sumite na koronavirus? To so napotki infektologinje

A.S.
18. 3. 2020, 08.59
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 09.06
Deli članek:

Kot je znano, v Sloveniji ne testirajo več vseh s simptomi covida-19. Kaj torej storiti v primeru, da se pojavi okužba dihal oziroma bolezenski znaki, značilni za koronavirus? Kako v samoizolaciji pridemo do medicinske oskrbe in kaj storiti v primeru, če živimo v majhnem gospodinjstvu, kjer je osamitev težka?

Profimedia
Človek z okužbo dihal mora v vsakem primeru poklicati svojega osebnega zdravnika ali tistega, ki ga nadomešča.

Infektologinja Bojana Beović, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu RS za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, je v oddaji Odmevi pojasnila nekatere nejasnosti povezane s samoizolacijo.

Ker je v majhnih gospodinjstvih samoizolacija od ostalih sorazmerno težka je Beovićeva izpostavila, da je v tovrstnih primerih včasih potrebno poseči po ukrepu, da se takšnega bolnika izolira kje drugje: "Za tako izolacijo imamo v Sloveniji zaenkrat posamezne primere, razmišlja pa se, da bi se v ta namen odprlo nekatera prenočišča, hotele, kjer bi bili ljudje, ki doma nimajo možnosti samoizolacije, ker na primer več ljudi živi v enosobnem stanovanju".

STA
Infektologinja Bojana Beović, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu RS za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Pojavlja se vprašanje, kako lahko ljudje v samoizolaciji pridejo do bolniške oskrbe ter dobijo zdravila. "Zdravila dobijo preko elektronskega recepta. Ves čas so v stiku z zdravnikom. Človek z okužbo dihal mora v vsakem primeru poklicati svojega osebnega zdravnika ali tistega, ki ga nadomešča in potem ostaneta v stiku. Bolnik dobi navodila za samoizolacijo, na daljavo se mu odpre bolniški stalež in dobi tudi navodila, kdaj mora poklicati. V nekaterih primerih je smiselno, da zdravnik oziroma medicinska sestra pokličeta sama," je  navedla infektologinja. 

Ibuprufen?

Dotaknila pa se je tudi včerajšnjega poziva Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki tistim, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom, svetuje, naj brez posveta z zdravnikom ne vzamejo zdravila ibuprofen in namesto tega raje posežejo po aspirinu ali lekadolu. Beovićeva je izpostavila, da ima bolezen covid-19 "poseben mehanizem povzročanja škode pri človeških celicah, ki se prepleta z delovanjem nekaterih zdravil. Ibuprufen oziroma nesteroidni antirevmatik je eden od teh. Zato ljudem svetujejo naj namesto ibuprufena vzamejo drug analgetik".