Obuditev družinskega življenja

Papež ljudi pozval, naj med izolacijo znova izkažejo nežnost do družinskih članov

A.S./STA
18. 3. 2020, 09.15
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 09.33
Deli članek:

Ljudje bi morali dneve izolacije na domovih zaradi koronavirusa izkoristiti za povezovanje z družinskimi člani, je dejal papež Frančišek v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica.

Reuters
Zaradi izbruha koronavirusa v Italiji je svoje dejavnosti na prostem omejil tudi papež

Papež je izrazil obžalovanje, da v družinah pogosto vlada medsebojna oddaljenost, ko starši gledajo televizijo, otroci pa se igrajo na mobilnih telefonih. Še skupni obedi potekajo v tišini, kar po mnenju papeža vsekakor ni dobro.

"So kot menihi, izolirani drug od drugega," je bil kritičen. "Poslušanje drug drugega je pomembno, saj le tako lahko razumemo, kaj kdo potrebuje, kaj si kdo prizadeva in kaj si želi od koga drugega," je dejal Frančišek in pozval ljudi, naj znova izkažejo nežnost in bližino do svojih družinskih članov. "V majhnih stvareh leži naš zaklad," je dejal.

Zaradi izbruha koronavirusa v Italiji je svoje dejavnosti na prostem omejil tudi papež. Tako recimo nima več nedeljske molitve in tedenskih avdienc, ki bi bile odprte za javnost na Trgu svetega Petra. Namesto tega te dogodke predvajajo po spletu.

Medtem potekajo že tudi priprave na velikonočne slovesnosti, ki bodo v Vatikanu letos zaradi koronavirusa prvič potekale brez vernikov. Velika noč bo letos 12. aprila.

Papež je sicer v nedeljo presenetil, prekinil svojo izolacijo in obiskal dve cerkvi v središču Rima. V eni je tudi križ, ki je postavljen v čast koncu epidemije kuge v 16. stoletju. "Boga sem prosil, da ustavi epidemijo: Gospod, ustavi jo s svojo roko. Za to sem molil," je razložil v pogovoru za La Repubblico.