Če ne dobijo novih, bodo vstopno točko zaprli

V kranjskem zdravstvenem domu le še štiri zaščitne maske: "Stanje je katastrofalno"

A.S./STA
18. 3. 2020, 09.40
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 09.42
Deli članek:

V kranjskem zdravstvenem domu danes ostajajo brez zaščitnih mask za delo v vstopni točki za domnevno okužene bolnike s koronavirusom. Kljub racionalizaciji in pozivom po dobavi zaščitne opreme imajo le še štiri ustrezne maske in če v kratkem ne bodo dobili novih, bodo točko primorano zapreti.

STA
V kranjskem zdravstvenem domu danes ostajajo brez zaščitnih mask za delo v vstopni točki za domnevno okužene bolnike s koronavirusom.

Kot je za STA povedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lili Gantar Žura, so osebno zaščitno opremo za zdravstvene delavce začeli naročati že takoj po novem letu, a je kljub pozivom in urgencam še vedno niso prejeli. Iz civilne zaščite so jim sicer poslali kirurške maske, ki jih lahko uporabljajo bolniki in osebje, ki dela na neinfektivnih oddelkih. Za zaščito tistih, ki delajo v vstopni točki, kjer preverjajo sume na okužbo z novim koronavirusom, pa niso primerne.

Tri ustrezne maske so jim poslali iz Škofje Loke, tako da danes zaenkrat še lahko delajo. Z opremo ravnajo tudi zelo racionalno. Tako ne menjajo zaščitne opreme pri vsakem bolniku, ampak počakajo, da se nabere pet ali šest bolnikov, pri katerih sumijo na koronavirus, potem se zdravnik obleče in jih obravnava.

"Stanje je katastrofalno in ko nam bo opreme zmanjkalo, bomo točko zaprli, saj zaposlenih ne bomo izpostavljali," je opozorila Žura. Zaradi pomanjkanja opreme so v Kranju že v torek zaprli tudi zobno ambulanto za okužene s koronavirusom. Težave s pomanjkanjem opreme pa imajo, kot je izpostavil direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik, tudi na Jesenicah, kjer deluje druga vstopna točka za covid-19 na Gorenjskem.

Žura predvideva, da imajo podobne težave tudi drugod po državi. Ob tem upa, da bo zaščitna oprema, ki naj bi jo država dobila danes, ustrezna za delo s bolniki s koronavirusom, in da jo bodo v zdravstvenih ustanovah prejeli čim prej.