Do 14. ure

Novi podatki za Slovenijo: potrjeno okuženih 181, ocena okuženih odslej po novi metodi

G.G./B.K./STA
14. 3. 2020, 14.38
Posodobljeno: 14. 3. 2020, 20.21
Deli članek:

Včeraj je bilo število okuženih 181, danes do 14. ure se je število povečalo "le" za 40.

Bobo
Merjenje temperature pri vstopu v državo.

Do 14. ure smo na okužbo s koronavirusom testirali 5369 oseb. Okužba je bila potrjena pri 181 osebah," so sporočili z vlade.

Do 14. so v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom testirali 5369 oseb, okužba je bila potrjena pri 181 osebah. Največ okuženih so pristojni po razpoložljivih podatkih do 11. ure, po kateri pa so v državi odkrili še eno okužbo, zaznali v ljubljanski zdravstveni regiji, in sicer 75. Sledi novomeška zdravstvena regija z 39 okuženimi.

Število potrjenih okužb se je v 24 urah povečalo za 40. Po regijah ljubljanski in novomeški sledita celjska (27 potrjenih okužb) in mariborska (13 okužb), je vlada sporočila prek Twitterja. Tudi ti podatki so do 11. ure.

Gledano po skupkih okužb je največji v Ljubljani (46 oseb), Šmarju pri Jelšah (26), Metliki (25) in Mariboru (5).

Ustanovljen krizni štab, najpomembnejši ukrep je samoizolacija

O aktulnem stanju so na popoldanski tiskovni konferenci spregovorili predsednik vlade Janez Janša, minister za zdravje Tomaž Gantar in vodja strokovne skupine, ki bo zagotavljala podporo kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije Bojana Beovič.

Premier je ponovil, da je Vlada včeraj na prvi konstitutivni in hkrati krizni seji ustanovila krizni štab. Ta bo v širši sestavi sestavljen iz vseh članov Vlade in ključnih predstojnikov organov v sestavi. V ožjo sestavo bodo vključen vi ministri in vsi predstavniki operativnih organov. Krizni štab bo imel tudi podporne skupine. Daleč najpomembnejša je po premierjevih besedah skupina strokovnjakov. Vodila jo bo Bojana Beovič.

Premier Janša je še poudaril, da je "daleč najpomembnejši od vseh ukrepov samoizolacija." Vsi se moramo izogibati kontaktov, predvsem v večjih skupinah. "Kadar se temu ne da izogniti, je potrebna uporaba zaščitnih mask. Noben drug ukrep ne more bolj prispevati k upočasnitvi širjenja virusa," je prepričan Janša.

Kar se tiče zaščitne opreme je vlada ocenila možnosti za povečanje zalog. "Dobra novica je, da za večino tega možnosti obstajajo. Nekateri postopki in dobave so že v teku, nekatera oprema je prispela že danes," je še zatrdil premier. Kar 10.000 mask je denimo že darovalo podjetje Hisense Gorenje, ki je v lasti kitajskih lastnikov.

Vlada je tudi zamrznila cene vseh zaščitnih sredstev. Prav tako je bila določena prioriteta nabav pri teh artiklih. Sprejeta je bila tudi odločitev za povečanje blagovnih rezerv. Sprejet je bil sklep o zamrznitvi izvajanja proračuna za to leto.

Nova paradigma za določanje števila obolelih

Ob tem je Janša oznanil, da so ugotovili, kaj je ključni vhodni podatek na podlagi katerega se lahko realno oceni situacija o širjenju virusa. "To ni to, kar je veljalo doslej – število pozitivnih na testiranju, saj je ta številka relativna. Manj testiraš, manj ugotoviš," je dejal premier. "Edini relvanten podatek je število tistih, ki so za to boleznijo resno oboleli. Ti potrebujejo bolniško pomoč, posteljo, oskrbo. Ker imamo srečo, da nismo prva država, prizadeta s tem virusom, vemo tudi kakšna so razmerja v drugih državah. Iz tega podatka se da bistveno bolj natančno izračunati, koliko je bilo okužb."

To nam omogoča bolj realno sprejemanje ukrepov in razpolaganje z resursi, je še pojasnil Janša in dodal, da ne glede na ta podatek, resnost situacije ni spremenjena.

Da bi se ukrepi morali začeti izvajati prej kot so se, je poudaril tudi novi zdravstveni minister Tomaž Gantar. "A epidemije se preprečiti ne da. Namen ukrepov je, da se število bolnikov postopno povečuje." Ob tem je bil minister kritičen do spoštovanja ukrepov. Ponekod v Sloveniji so tudi včeraj lokali bili polni, kar kaže na to, da razumevanje po omejevanju kontaktov ni povsod prisotno. "Je pa to ključno, saj mora število bolnikov naraščati postopno, da bo lahko vsak deležen ustrezne pomoči. Če bi se soočili z nenadnim porastom števila težkih bolnikov, bi bili v težavah. Samozaščitno ukrepanje je zato nujno," je še enkrat pozval Gantar.