Določitev najvišjih cen

Za covid-19 ukrepi, kot v primeru kuge ali virusne hemoragične mrzlice

G.G./STA
14. 3. 2020, 13.44
Posodobljeno: 14. 3. 2020, 14.22
Deli članek:

Vlada je v uradnem listu izdala uredbo o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme. Njihova cena se v naslednjih treh mesecih ne bo smela dvigniti nad raven najvišjih maloprodajnih cen, ki so veljale na trgu danes ob 8. uri.

Bobo
Fotografija je simbolična

Z omenjeno uredbo je vlada omejila ceno za zaščitne maske tipa FFP2 in FFP3 ter kirurške maske, za zaščitna očala, zaščitne obleke tyvek, vodoodbojne zaščitne obleke, zaščitne rokavice nitril oziroma latex, razkužila, ventilatorje za intenzivno zdravljenje, prenosne kisikove sisteme in brezkontaktne merilce telesne temperature.

Vlada je sicer objavila tudi sklep, da se pri epidemiji covida-19 uporabi ukrepe, "ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih za kugo ali virusno hemoragično mrzlico po povzročiteljih iz prve skupine nalezljivih bolezni iz prvega člena pravilnika o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje". Zakon o nalezljivih boleznih namreč ukrepe veže na konkretne bolezni. Glede na to, da je covid-19 nova bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus sars-cov-2, je ob sprejemu zakona še nismo poznali.

Zakon sicer določa splošne in posebne ukrepe, denimo izvajanje epidemioloških preiskav, osamitev, cepljenje, dezinfekcijo in podobno. Nekateri so vezani na vse v zakonu naštete bolezni in teh je več deset. Nekateri pa se vežejo samo na določene.

V 19. členu zakon navaja karanteno kot ukrep, s katerim se omeji svobodno gibanje in določi obvezne zdravstvene preglede zdravim osebam, ki so bile ali za katere se sumi, da so bile v stiku z nekom, ki je zbolel za kugo ali virusno hemoragično mrzlico v času njegove kužnosti. Glede na sklep, objavljen v uradnem listu, je torej tudi ta ukrep možno uporabiti pri covid-19.

Karanteno odredi minister, pristojen za zdravje na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zoper odločbo o odreditvi karantene ni pritožbe.

Potrebni ukrepi samokarantene

Ukrep karantene je bil sicer v času širjenja z novim koronavirusom že odrejen določenim posameznikom, predsednik vlade Janez Janša pa je v DZ ob glasovanju o svoji ministrski ekipi zanikal informacije, ki so se v zadnjih dneh razširile po družbenih omrežjih, da naj bi za celotno Ljubljano uvedli karanteno. Po njegovih besedah "nobena karantena ni smiselna, ker smo vsi v karanteni. Ukrepi, ki so potrebni, so ukrepi samokarantene".

Janševa vlada je sicer na nočni ustanovni seji ustanovila krizni štab za soočanje z novim koronavirusom, minister za obrambo Matej Tonin pa je po seji dejal, da bo stopnjevanje ukrepov odvisno tudi od tega, koliko se bodo ljudje držali zdaj veljavnih ukrepov in navodil.

Že vlada Marjana Šarca je namreč odredila zaprtje šol in vrtcev od ponedeljka, po državi so zaprte kulturne ustanove, odpovedane so vse prireditve, športne in kulturne dejavnosti, pristojni pa pozivajo ljudi, naj se v prihodnjih dveh tednih ne družijo in se raje držijo zase, spoštujejo pa naj vsa navodila glede higiene kašlja in kihanja in druga navodila o tem, da ne hodijo nenajavljeni k zdravniku, pač pa naj ob morebitnih težavah prej pokličejo.