Epidemijo nemogoče preprečiti

Nova vlada, nov način: kdor preboleva okužbo dihal, bo ostal doma in ga ne bodo testirali

G.G./STA
14. 3. 2020, 15.31
Posodobljeno: 11. 7. 2020, 11.42
Deli članek:

Prvič se je na novinarski konferenci oglasil premier Janez Janša in predstavil najnovejše ukrepe v boju proti koronavirusu.

Bobo
Kontrola na meji z Italijo.
Predsednik vlade je med drugim izpostavil, da bodo pri tovornem prometu storili vse, da bo ta lahko kolikor toliko nemoteno, hkrati pa nadzorovano potekal. Določili pa bodo tudi prioritete pri delitvi zaščitnih sredstev.

Premier Janez Janša je na začetku spomnil, da je vlada že včeraj ustanovila krizni štab. Hitro je tudi pohvalil delo nove vlade z besedami, da je zdaj "situacija bistveno bolj jasna". "Daleč najpomembnejša je samoizolacija, izogibanje kontaktom v večjih skupinah, kadar pa ni možno drugače, je potrebna uporaba zaščite," je izpostavil Janša.

Kmalu je prišel na "ključno stvar" glede ocene števila okuženih. To ni število pozitivnih na testiranju. "Manj testiraš, manj ugotoviš," se je izrazil premier in povedal, da je edini relevantni podatek "število tistih, ki so za to boleznijo resno zboleli. Ti potrebujejo bolniško pomoč, posteljo, oskrbo. Ker imamo srečo, da nismo prva država, prizadeta s tem virusom, vemo tudi kakšna so razmerja v drugih državah. Iz tega podatka se da bistveno bolj natančno izračunati, koliko je bilo okužb."

Ni več možno izslediti kontaktov in virov okužb

Podrobnosti je predstavila infektologinja Bojana Beovič, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije. Pojasnila je, da v tej fazi ni mogoče izslediti kontaktov in virov okužb, zato je smiselno, da sile usmerimo v skrb za resno bolne. Bolnike z okužbo dihal, ki ne potrebujejo hospitalizacije, ne bodo več testirali, 14 dni bodo ostali doma v samoizolaciji in opozovali svoje stanje. Če se bo njihovo stanje poslabšalo, naj takoj pokličejo in oskrba bo zagotovljena.

Poseben režim bo predvidoma veljal za zdravstvene delavce. Ti bodo v primeru lažje okužbe dihal tako kot vsi drugi ostali doma, če bodo nujno potrebni pri delu, pa bodo pri njih nemudoma opravili test. Če bo zdravstveni delavec pozitiven za covid-19, bo prav tako ostal doma, v primeru, da se bo hitro počutil bolje, pa bo znova testiran že po tednu dni, sicer pa po 14 dnevih.

"Testiralo se bo tako, kot se testira ljudi z drugimi boleznimi - takrat, ko je to za bolnika pomembno," je pojasnila Beovičeva in dodala, da pri bolnikih z lažjo obliko bolezni ne potrebujemo diagnoze, saj se ne pričakuje nobenih ukrepov. "Pri bolnikih, ki bodo sprejeti v bolnišnico, pa seveda moramo skrbno spremljati njihovo stanje, saj vemo, da se lahko dobesedno v nekaj urah poslabša. Zato je smiselno, da ima tak bolnik diagnozo, v bolnišnici pa test potrebujemo tudi zato, da preprečimo prenose bolezni v bolnišnici," je pojasnila in dodala, da bodo bolniki, ki so okuženi s koronavirusom, bodo še naprej ločeni od drugih bolnikov.

Beovičeva je dodala, da se bodo zaradi spremembe načina ocenjevanja števila okuženih "nekoliko spremenile številke". Prvi hip bodo lahko videti manjše, je dodala. Zaenkrat se zdi sicer številka 181 okuženih precej realna, na intenzivnem oddelku se zdravijo trije okuženi. A je epidemija še sveža: "Ta bolezen nastane sorazmerno počasi. Stanje se bistveno, ampak takrat hitro, poslabša čez približno teden dni. Verjetno moramo počakati še nekaj dni, ko bo bolnikov, ko bodo potrebovali hospitalizacijo, več."

Beovičeva je danes še zanikala govorice, da je covid-19 v Sloveniji že terjal prvo smrtno žrtev. Glede situacije v Šmarju pri Jelšah, kjer naj bi znake okužbe kazalo okoli 50 občanov, je navedla, da niso v načrtu nobeni ukrepi, razen tisti, ki veljajo na splošno. "Vsi ljudje, ki prebolevajo okužbo dihal, morajo ostati v samoizolaciji. Del teh lahko ima okužbo s koronavirusom, drugi imajo seveda druge okužbe, za katere pa tudi ni pametno, da se širijo, tudi če so same po sebi manj nevarne," je dejala.

STA
Tiskovne konferenca, na kateri so nastopili Janez Janša, Bojana Beovič in Tomaž Gantar.

Ponekod polni lokali

Da bi se ukrepi morali začeti izvajati prej, kot so se, je poudaril tudi novi zdravstveni minister Tomaž Gantar"A epidemije se preprečiti ne da. Namen ukrepov je, da se število bolnikov postopno povečuje." Ob tem je bil minister kritičen do spoštovanja ukrepov. Ponekod v Sloveniji so tudi včeraj lokali bili polni, kar kaže na to, da razumevanje po omejevanju kontaktov ni povsod prisotno. "Je pa to ključno, saj mora število bolnikov naraščati postopno, da bo lahko vsak deležen ustrezne pomoči. Če bi se soočili z nenadnim porastom števila težkih bolnikov, bi bili v težavah. Samozaščitno ukrepanje je zato nujno," je še enkrat pozval Gantar.