posledica odločbe gradbene inšpekcije

Kemis pričakuje odklop vode, a vidijo rešitev

J.P./STA
12. 3. 2020, 07.04
Posodobljeno: 12. 3. 2020, 07.06
Deli članek:

V vrhniškem podjetju Kemis danes pričakujejo delavce vrhniške komunale, ki bodo v skladu z odločbo inšpektorata za okolje in prostor odklopili vodo.

Bobo
V podjetju so poteze inšpektorata označili za povsem nerazumne.

Direktor Kemisa Boštjan Šimenc verjame, da je mogoče vodo odklopiti le za zalogovnik za požarno vodo, kar bi podjetju omogočilo nadaljnje opravljanje dejavnosti.

Odklop vode je posledica odločbe gradbene inšpekcije iz oktobra lani, da je Kemisov podzemni rezervoar za požarno vodo nelegalen objekt. Elektro Ljubljana je na podlagi iste odločitve objektu prejšnji teden odklopil elektriko, sprva na celotnem objektu, kasneje pa so to popravili in odklopili le napajanje podzemnega rezervoarja za vodo.

Podobnega razpleta si v Kemisu želijo tudi v primeru odklopa vode. "Povedali smo že, da če se zapre voda za celoten objekt, obratovanje ni možno. Če se zapre samo dotok vode v bazen, ki je sedaj tako ali tako poln, pa ni težave," je pojasnil Šimenc.

Po njegovem mnenju je rešitev, da se zapre samo dotok vode za podzemni rezervoar, možna. Vprašanje pa je, če bodo na komunali to sprejeli.

Gradbena inšpekcija je sicer nedavno odločila tudi v primeru drugih dveh objektov, ki jih je Kemis obnovil po požaru maja 2017. Glavna stavba centra za predelavo in odstranjevanje nevarnih odpadkov je po tej odločitvi črna gradnja, prizidek k njej pa nima uporabnega dovoljenja.

V Kemisu so se na odločbo pritožili in Šimenc je prepričan, da bodo uspeli. V vmesnem času pa bodo v podjetju kljubovali inšpektorjem in še naprej prevzemali in skrbeli za odpadke.

"Odločili smo se, da ne bomo ogrožali okolja in gospodarstva še s tem," je dejal Šimenc. Kemis med drugim skrbi za odpadke iz UKC Ljubljana, pa tudi gospodarstvo se sooča z velikimi težavami že zaradi izbruha novega koronavirusa.