Operacija Vihar

Na Slovaškem prijeli 13 sodnikov, domnevno v povezavi z umorom Kuciaka

J.P./STA
11. 3. 2020, 21.47
Deli članek:

Slovaška policija je zaradi suma korupcije danes aretirala več ljudi, med njimi tudi 13 sodnikov.

Reuters
27-letnega Kučiaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so našli ustreljena v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini glavnega mesta Bratislava.

Podjetnik Marian Kočner, ki mu sodijo kot domnevnemu naročniku umora novinarja Jana Kuciaka, trdi, da je pred umorom vrsto let sistematično podkupoval sodnike.

Policija je na Facebooku danes sporočila, da so v operaciji Vihar prijeli 13 sodnikov, bivšega sodnika, stečajnega upravitelja, odvetnika in še dve osebi. Imen niso navedli. Dodali so, da so obtoženi korupcije in zlorabe položaja ter oviranja sodnih postopkov in ogrožanja neodvisnosti sodstva.

Preiskovalni novinar Kuciak in njegova zaročenka Martina Kušnirova sta bila 21. februarja 2018 ustreljena na svojem domu. Pred umorom je Kuciak preiskoval nepregledne posle Kočnerja. Preiskoval je tudi povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki, njegov umor pa je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma. Privedli so do odstopa premierja Roberta Fica.

V okviru preiskave umora so ugotovili, da je Kočner domnevno oblikoval korupcijsko mrežo, v okviru katere je nadzoroval sodnike, tožilce in politike. Tako je lahko leta ostajal skrit pred roko pravice. Dodatno je vohunil za novinarji, ki so bili kritični do njega, med njimi je bil tudi Kuciak.

Ob Kočnerju za umor Kuciaka od januarja sodijo še trem osebam. Kočner sicer zanika, da bi naročil umor.