Makole

Učenci imajo za kosilo na hodniku na voljo 10 minut!

Mojca Vtič / Štajerski tednik
11. 3. 2020, 20.35
Deli članek:

Izgradnja jedilnice v OŠ Anice Černejeve v Makolah je kamen spotike med opozicijskimi občinskimi svetniki in koalicijo z županom na čelu.

Mojca Vtič
Po prenovi bi bila temačna jedilnica deležna naravne svetlobe, cevi bi bile položene v tla, istočasno bi lahko malicala polovica otrok, druga pa bi imela rekreativni odmor.

Šola, starši in občina si želijo ureditve v obstoječih prostorih, novoizvoljeni svetniki prisegajo na novogradnjo. Otroci medtem zaradi prostorske stiske malicajo v razredih, kosilo pa morajo pojesti v manj kot 10 minutah! Prvi večji infrastrukturni projekt, ki ga je doživela makolska osnovna šola, je bila izgradnja telovadnice, za katero je bil temeljni kamen položen leta 2008. S tem je šola pridobila še novo knjižnico in računalniško učilnico. Že v tem projektu je bilo nakazano, da šola nujno potrebuje obnovo kuhinje in jedilnice. Do uvedbe devetletke so namreč šolarji v večini le malicali, kosil je bilo za vzorec. Zdaj so številke drugačne. Od 150 učencev jih kosi kar 120 učencev, zajtrkuje pa še 35. Ob tem šolska kuhinja zagotavlja obroke tudi za občane, ki so upravičeni do brezplačnega kosila prek centra za socialno delo, saj drugega lokala, ki bi omogočal topli obrok, v Makolah ni.

Mojca Vtič
Od 150 učencev jih ima kosilo kar 120, zajtrkuje pa še 35 učencev.

Novi svetniki bi raje novo kuhinjo na dvorišču šole

A ob snovanju načrtov je v občinski malhi zmanjkalo denarja, podobno se je zgodilo leta 2013, ko je bila šola deležna energetske sanacije. Po petih letih pa so na občini načrte za obnovo kuhinje z jedilnico ponovno razgrnili in preučili najboljše možnosti. »V ta projekt smo vključili še obnovo dotrajane kanalizacije v enem delu, nujno izgradnjo požarnega stopnišča in seveda možnost izgradnje sanitarij v mansardi, kjer imamo prvo triletje. Do konca leta 2018 smo imeli vso dokumentacijo pripravljeno, januarja 2019 pa sem bila povabljena na odbor za družbene dejavnosti, kjer so mi svetniki predstavili novo idejo načrta,« je dejala ravnateljica Silvestra Samastur. In s tem se je makolska zgodba začela zapletati. Opozicijski svetniki so predlagali, da bi se nova kuhinja z jedilnico zgradila na zdajšnjem dvorišču šole, a svetniki zelene luči niso dali, posvetila se jim je nova ideja. Predlagali so novogradnjo na mestu, kjer je nekdaj stal Mungo.

Svet šole in staršev za ureditev kuhinje in jedilnice v šoli

Tako je Samasturjeva sklicala še svet staršev, svet zavoda in jim predstavila vse tri variante. »Strinjali so se, da izvedemo projekt, za katerega že imamo gradbeno dovoljenje, saj ta projekt vključuje še marsikaj drugega. Občinskim svetnikom sem položila na srce, da so s tem, ko so bili izvoljeni, prevzeli nase odgovornost odločanja in da pričakujemo od njih, da bodo skrbeli za razvoj celotne občine in da morajo razmišljati za mlade.« Vendar proračun na zadnji seji ni bil sprejet, saj seja ni bila sklepčna.

Mojca Vtič
Ravnateljica Silvestra Samastur ob kuharici Anici Jančič in pomočnici (na pustni torek)

Projekt ni nastal v glavi župana

Opozicijski svetniki so predlaganemu projektu nasprotovali, saj naj bi si makolski otroci zaslužili najboljše, in ne jedilnico v kleti. Ravnateljica na te pomisleke odgovarja: »Če bi imeli na voljo neomejena finančna sredstva, bi morda razmišljali drugače. Vedno pa moraš delati najbolje v okviru tistega, s čimer razpolagaš. Tudi če bo novogradnja, bo zelo lepo, vendar morajo biti urejeni tudi temelji 144 let stare stavbe. Projekt ni nastal v glavi župana ali enega občinskega delavca, temveč je sodelovala ekipa iz občine, strokovnjaki, projektanti in šola.«