Koronavirus

Omejitev dogodkov velja le za nekatere, drugim dovoljeno vse

Robert Marin, Simon Rosc
11. 3. 2020, 19.30
Posodobljeno: 11. 3. 2020, 19.47
Deli članek:

Koronavirus se vse bolj zažira v pore našega vsakdana. Svoje nadaljnje postopanje in obrede prilagajajo in ocenjujejo celo verske skupnosti pri nas, o skrbi za svoje zdravje zaradi obiskovalcev pa tožijo tudi v slovenskih zaporih in prevzgojnem domu v Radečah. Virus povzroča velik minus v gospodarstvu, njegov bič pa sega tudi do barov, diskotek, igralnic, maturantskih plesov in celo porok. A omejitev 100 udeležencev na dogodkih ne velja za vse. Zakaj? Ministrstvo za zdravje odgovora na to ni dalo.

Jure Zauneker
Omejitev za poroke in cerkvene obrede ne velja.

Glas skrbi za zdravje ob pojavu koronavirusa prihaja tudi od zapornikov. V slovenskih zaporih in v prevzgojnem domu v Radečah veljajo navodila, vezana na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Z navodili in slikovnimi gradivi so bili seznanjeni tako zaposleni kot zaprte osebe. »Razkuževati roke in takšne stvari. Ampak stik je še vedno stik. To je množica ljudi, v sobah je po petnajst ljudi. Ko prideš noter, veš, da boš nekaj fasal,« je prepričan naš sogovornik, zaporni paznik v enem od slovenskih zaporov, ki ne želi biti imenovan. Prepričan je, da bi bilo treba obiske omejiti ali pa začasno povsem prepovedati: »Če so jih prepovedali v bolnišnicah in domovih starostnikov, bi jih morali tudi v zaporih. Ne vem, kaj naj rečem.« »V Koper hodijo na obiske Italijani, saj sami veste, kaj se tam dogaja – da so zaprte cele vasi. Praktično v vse zapore prihajajo tudi tujci. In hitro lahko imamo sra***, zaporniki in zaposleni. Ne vem, ali se na upravi bojijo obsojencem povedati, da bodo omejili obiske?« se sprašuje.

Obiski zapornikov niso prepovedani

Po slovenskih zaporih svojce zaprtih in druge obiskovalce sicer že od 25. februarja naprošajo, naj v primeru bolezenskih znakov do nadaljnjega ne prihajajo na obisk, zapornike pa usmerjajo k temu, da so v stiku s svojci predvsem po telefonu. »Po načelu sorazmernosti in postopnosti in glede na razmere v posameznem zavodu je bilo odločeno, da se obiski v zaporih ne prepovejo, na nekaj lokacijah pa smo uvedli omejitve (na primer obiske za stekleno pregrado, obiska se lahko udeleži ena zdrava oseba). Pri omejitvah gre za začasne ukrepe. V individualnih primerih o izvedbi in obliki obiska (na primer ko gre za vidno bolno osebo) glede na zmožnosti posameznega zavoda odloča vodstvo zavoda,« so pojasnili. Zavodi in prevzgojni dom razpolagajo tudi z določeno količino zaščitne opreme, dodatni potrebni materiali pa bodo v skladu z razpoložljivostjo dobavljeni v najkrajšem času, še pravijo v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks).

Muslimani omejili obisk, kristjani za zdaj še ne

Sicer je minister za zdravje Aleš Šabeder včeraj dejal, da pravilo o največ sto udeležencih ne velja za vse, med drugim lahko normalno obratujejo nakupovalna središča, manjši lokali, opravljajo se lahko poroke, pogrebi in drugi verski obredi. Kljub temu so iz islamske skupnosti v Sloveniji včeraj odgovorili, da v skladu z odredbami Sveta za nacionalno varnost omejujejo obisk v prostorih, kjer se opravljajo molitve. O aktualnih razmerah glede širitve koronavirusa je v ponedeljek razpravljal mešihat islamske skupnosti in sklenil, da morajo imami poskrbeti, da v prostorih ni nikoli prisotnih več kot sto ljudi hkrati.

V Srbski pravoslavni cerkvi v Sloveniji za zdaj veljajo le splošna navodila glede preprečevanja okužb, glede posebnosti pri bogoslužju pa bodo vrhovi cerkve še odločali.

Slovenska škofovska konferenca je izdala posebna navodila, ki naj se poleg splošnih navodil upoštevajo v cerkvah in pri bogoslužju. Duhovniki morajo izprazniti kropilnike z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev. Verniki se morajo pri vstopu v cerkev spoštljivo pokrižati in poklekniti, kar nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo. Pri pozdravu miru duhovnik in verniki opustijo stisk roke, verniki pa obhajilo spoštljivo sprejemajo samo na roko. Bolniški duhovniki in duhovniki, ki oskrbujejo domove za ostarele, morajo upoštevati navodila omenjenih ustanov za preprečevanje okužb. Romanja, slovesnosti, strokovna in pastoralna srečanja do nadaljnjega lahko potekajo nemoteno ob upoštevanju splošnih navodil za preprečevanje okužb. Škofje zaradi negotovih razmer tudi vabijo katoličane k molitvi »za zdravje in blagoslov našega naroda«. Glede na odredbo o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa pa so se škofje za dodatna pojasnila obrnili na ministrstvo za zdravje.

STA
Zravstveno ministrstvo Aleša Šabedra še vedno dolguje pojasnilo, zakaj omejitev za nekatere velja, za druge, na primer trgovine in cerkvene obrede, pa ne.

Pari prestavljajo poroke

Zaradi razmer, ki jih povzroča koronavirus, so v skrbeh tudi pari, ki načrtujejo poroko. Kot nam je pojasnila organizatorka porok Gordana Viher, se iz dneva v dan pogosteje srečuje s težavami, povezanimi s pojavom koronavirusa. »Mladoporočenci so zaskrbljeni; če se bo virus zelo razširil, bo tudi poroka problem, saj so slavja v zaprtih prostorih in na teh dogodkih je tudi več kot sto ljudi,« pravi in dodaja, da jih za zdaj pomiri z besedami, da je do njihove poroke še daleč. Poroke sicer potekajo tudi v teh dneh, bližajo pa se meseci, ko so s porokami zasedeni vsak konec tedna, zato Viherjeva upa, da se razmere čim prej umirijo. Kot je dodala, so tudi v agenciji poskrbeli za redno umivanje in razkuževanje rok ter razkuževanje delovnih površin. »Stranke tudi opozarjamo, naj pravočasno odpovejo termine pomerjanja poročnih oblek, če pokašljujejo, so prehlajeni, nahodni in imajo morda visoko temperaturo,« zaključuje.

Iz poročne agencije Storija Inženiring so nam odgovorili, da se pojav virusa pozna tudi pri njih: »Slovenski pari za zdaj še ne spreminjajo načrtov. Jih pa zato tuji pari, saj imajo lete v sosednjo Italijo, Avstrijo ali Hrvaško. Pari se bojijo za varnost svatov, ne želijo jih izpostavljati nevarnosti.« Opozarjajo tudi na prepoved nekaterih držav, ki so prepovedale potovanja k nam do konca marca, nekatere države pa so odpovedale vse lete v države z virusom. »Trenutno moramo poroke, ki naj bi potekale maja, prestavljati na jesenske mesece oziroma v naslednje leto. S pari smo pripravili plan B (datum v kasnejših mesecih) in čakamo na njihove dokončne odločitve. Upamo, da bo premikov čim manj, ampak vsekakor bomo vsakemu paru v oporo in bomo razumeli njuno odločitev,« so dejali.

Pri Luka & Ben wedding planning trenutno še niso sprejeli nobenih ukrepov oziroma ne razmišljajo o kakršnikoli odpovedi poroke: »Previdnost je seveda prisotna na vseh področjih, dejanska sezona pa se še ni začela. Midva ne organizirava tako velikih porok, da bi morala upoštevati kakšno omejitev glede števila oseb, ki so lahko navzoče na poroki. Če bo treba v prihodnje uvesti spremembe, pa jih bomo seveda uvedli in se tudi ustrezno odzvali. Pričakujeva, da bo, ko se bo prava sezona začela, tudi bolj jasno, ali število okuženih narašča, stagnira ali pada. Prihodnost je lahko negotova samo, če bo vlada sprejela ukrepe, ki bodo določali tudi organizacijo porok in drugih tovrstnih prireditev. Ohranjamo pozitivno razmišljanje, čistočo in skrbimo, da se čim bolj zmanjša tveganje okužbe, in tako tudi poroke ne bodo ogrožene.«

Klubi in igralnice zapirajo svoja vrata

Večje težave imajo v klubih, saj je njihovo obratovanje povsem onemogočeno, prepoved velja tudi konkretno zanje. Iz ljubljanske diskoteke Cirkus so nam sporočili, da je ta do nadaljnjega zaprta: »Obratovanje je povsem onemogočeno in zaprtje bo močno vplivalo na našo dejavnost ter dohodke številnih zunanjih sodelavcev, ki sodelujejo pri ustvarjanju in izvedbi programov.«

Novogoriška družba Hit se je odločila, da iz preventivnih razlogov, povezanih s širitvijo novega koronavirusa, ter glede na zaostrene razmere na primarnem italijanskem trgu, kjer za celotno državo velja karantena, do 20. marca zapre vse svoje igralnice na Goriškem. »Situacija se vsak dan spreminja, tako v Sloveniji kot v Italiji. Temu moramo prilagoditi tudi naše delovanje. Nov, zagotovo najbolj poslovno obremenjujoč ukrep do zdaj sprejemamo z namenom zaščite svojih zaposlenih in skupnosti,« je v sporočilu za javnost navedel predsednik Hitove uprave Tomaž Repinc.

Odpovedani maturantski plesi

Po Sloveniji se vrstijo tudi odpovedi maturantskih plesov. Iz plesne šole Urška so odgovorili, da se s tem v teh dneh soočajo tudi sami: »Maturantom in njihovim staršem smo posredovali dopis v skladu z odredbo ministrstva za zdravje o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji, v katerem smo termine v marcu in začetku aprila za zdaj prestavili na drugo polovico aprila.« Kot so še zapisali, o obsežnosti poslovne škode trenutno še težko govorijo, saj izpad prihodkov iz naslova prestavitve dogodkov še beležijo. »Organizacija jubilejne, 20. maturantske parade za zdaj poteka nemoteno, letos bo njena razsežnost kar velika, saj bo na dogodek povabljenih, poleg letošnje, še vseh preteklih 19 generacij,« so zapisali in dodali: »V primeru, da bodo dogodki na prostem predstavljali tveganje za prenos okužb s koronavirusom, pa bomo primorani dogodek odpovedati.«