Ne bo večjih dodatnih stroškov

Od julija dalje brezplačen javni potniški promet za upokojence

J.P.
12. 3. 2020, 07.25
Posodobljeno: 12. 3. 2020, 07.27
Deli članek:

Država financira oziroma sofinancira medkrajevne povezave.

Bobo
Napovedali so tudi, da bodo zagotovili nova sredstva in povezave, če se bodo vlaki in avtobusi povsem napolnili.

Trend rasti uporabe avtomobilov se v Sloveniji ne ustavlja. Zato so se za povečanje števila potnikov javnega potniškega prometa na ministrstvu za infrastrukturo lotili izboljšav zakona o prevozih v cestnem prometu. Napovedali so tudi, da bodo zagotovili nova sredstva in povezave, če se bodo vlaki in avtobusi povsem napolnili.

»Medkrajevne povezave država že danes financira oziroma sofinancira. Tudi če so avtobusi in vlaki na pol prazni ali pa čisto prazni, za izvajanje teh prevozov država plačuje. Zapolnitev teh praznih mest na avtobusih z upokojenci, ki za prevoze ne bodo plačevali, zato ne bo pomenila večjih dodatnih stroškov,« je povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Drugačna barva

Ministrstvo za infrastrukturo se tako trenutno pripravlja na uredbo brezplačnih vozovnic, tako imenovanih »vozovnic Slovenija«, ki jih bodo lahko pridobile osebe, ki niso v delovnem razmerju in so upokojenci, osebe starejše od 65 let, imetniki evropske kartice ugodnosti za invalide ali vojni veterani. Pripravljajo se nadgradnje sistemov enotne vozovnice, da bodo postopki preverjanja upravičenosti do vozovnice Slovenija hitri in enostavni. Ob tem se bodo povezovale tudi evidence, ki jih vodijo različni upravljavci podatkov, kot so Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ministrstvo, pristojno za socialo za podatke o invalidih in vojnih veteranih in ministrstvo, pristojno za notranje zadeve za povezavo s centralnim registrom prebivalcev.

Vozovnica Slovenija za te skupine bo zapisana na posebni kartici IJPP, ki bo drugačne barve od ostalih vozovnic.