Protest Proti nasilju nad ženskami

FOTO: "Spolno nasilje je nekaj, kar v manjši ali večji meri občuti tekom svojega življenja prav vsaka ženska"

A.S../B.K.
8. 3. 2020, 20.05
Posodobljeno: 8. 3. 2020, 20.05
Deli članek:

Danes so se na mednarodni dan žensk na Kongresnem trgu v Ljubljani zbralo okoli 200 protestnic in protestnikov, ki so opozarjali na problematiko spolnega nasilja in diskriminacije žensk na delovnih mestih.

B.K.
Shod ob mednarodnem dnevu žensk v Ljubljani.

Mednarodni dan žensk obeležujemo od leta 1977, ko jo je z resolucijo določila generalna skupščina ZN. Na ta dan leta 1857 so v New Yorku ženske, zaposlene v tekstilni industriji, protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.Vsa ta leta se ženske borijo za enake pravice in možnosti. 

Današnji shod Proti nasilju nad ženskami, ki se ga je udeležilo približno 200 ljudi, je organiziralo društvo Iskra, udeleženke pa so kritično spregovorile o spolnem nasilju. Na Kongresnem trgu v Ljubljani je bilo izpostavljeno, da je spolno nadlegovanje in nasilje še vedno prisotno tudi na delovnih mestih:  "Vse dokler je spolno nasilje nekaj, kar v manjši ali večji meri občuti tekom svojega življenja prav vsaka ženska, se ne smemo sprenevedati, da res živimo v družbi, ki v enaki meri spoštuje vse člane in članice, in vsem omogoča enake možnosti sodelovanja", so povedale ogranizatorke shoda.

B.K.
Shod ob mednarodnem dnevu žensk v Ljubljani.

Tea Jarc iz sindikata Mladi plus je na shodu napovedala, da bodo v sindikatu na podlagi anonimnih prijav ustvarili  "črno listo delodajalcev, ki diskriminirajo in s prstom pokazali na kršitve". Seznam bodo, kot so navedli, objavili in obvestili Inšpektorat RS za delo. Dodali so, da bo v prihodnjih dneh na njihovi spletni strani  "na voljo obrazec, kamor lahko ženske anonimno podajo prijavo kršitve in nam sporočijo ime delodajalca. Verjamemo, da to lahko vsaj malo pomaga pri razkrivanju problematike, ki bi jo marsikdo najraje kar pometel pod preprogo".