Svet

V Italiji v zadnjih 24 urah koronavirus terjal več kot sto smrtnih žrtev. Kršiteljem karantene grozi zapor

A.S./STA
8. 3. 2020, 20.08
Posodobljeno: 8. 3. 2020, 20.09
Deli članek:

V Italiji so danes zabeležili 133 novih žrtev izbruha novega koronavirusa, s čimer se je število mrtvih povzpelo na 366. Število okuženih se je v enem dnevu povečalo za 1492, s čimer se je skupno število okužb povzpelo na 7375, medtem ko je 622 oseb okrevalo od okužbe.

Profimedia
Število okuženih se je v enem dnevu povečalo za 1492.

Italija je glavno žarišče izbruha novega koronavirusa v Evropi. Ta država je druga po številu žrtev in številu okužb za Kitajsko, kjer se je novi virus prvič pojavil. Večino smrtnih primerov so zabeležili v deželi Lombardija.

Italijanska vlada je danes v boju proti koronavirusu posegla po drastičnih ukrepih. Premier Giuseppe Conte je v naznanil, da so za 16 milijonov prebivalcev dežele Lombardija in še 14 pokrajin na severu države uvedli karanteno, ki bo trajala do 3. aprila.

Glede na vladni odlok, ki ga je podpisal Conte, ljudje ne bodo smeli vstopati ali odhajati s tega območja brez resnega in nujnega razloga.

Conte je na novinarski konferenci pojasnil, da na območju karantene ne bo popolne prepovedi gibanja, da pa bodo morali ljudje upravičiti svoje gibanje. Znotraj zaprtega območja ter v in iz njega se bodo po njegovih besedah smeli gibati le ljudje z "dokazanimi poslovnimi razlogi" ali bodo imeli za to zdravstvene razloge.

Poleg tega so po vsej državi zaprli muzeje, gledališča, kine in druge prireditvene prostore. Zaprte so tudi šole, telovadnice, nočni klubi, kazinoji in smučarska središča. Odpovedani so pogrebi in poroke ter verski in kulturni dogodki.

Bari in restavracije lahko ostanejo odprti, vendar morajo gostom zagotoviti, da imajo drug od drugega najmanj meter prostora.

Oblasti ljudem svetujejo, naj se čim več zadržujejo doma, kršiteljem karantene pa grozi do tri mesece zapora.