NIJZ: Epidemije ni

"Imamo bistveno prednost pred sosednjimi državami. Hitro smo našli pacienta nič"

A.S./STA
8. 3. 2020, 17.43
Posodobljeno: 8. 3. 2020, 20.03
Deli članek:

Vlada je sporočila, da je bilo do 14. ure testiranih 981 oseb, skupno število okužb z novim koronavirusom pa je naraslo na 16.

Bobo
Predstojni so izpostavili, da ne moremo govoriti o epidemiji.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle Marjan Šarec je potrdil, da je doslej v Sloveniji potrjenih 16 primerov okužb s koronavirusom. " Zadnji primer je v slovenski Istri. Tudi ta primer je prišel iz tujine. Okužba še ni nastala na območju republike Slovenije. V javnosti se pojavljajo dezinformacije. To je realna številka, številka, ki jo imamo do tega trenutka".

V ponedeljek se bo sestal svet za nacionalno varnost. "Ko smo presodili, da je trenutek pravi, smo ga tudi sklicali. Seznanili se bomo z dosedanjim dogajanjem," je pojasnil premier. Zavrnil je očitke, da ni bil svet sklican že prej in da niso bili sprejeti bolj ostri ukrepi za obvladovanje virusa."Upoštevamo navodila stroke, tudi priporočila stroke, ko bo situacija tako daleč, bomo lahko tudi sprejeli nadaljnje korake. Zaenkrat pa še ni bilo razloga za razglasitev epidemije. Ko bomo razglasili epidemijo, takrat se bo sprožil državni načrt. Jutri se bomo seznanili, kaj ta načrt predvideva, kakšne so naloge vseh deležnikov. Šele nato bomo vključili vse tisto, na kar nekateri pozivajo že sedaj," je pojasnil.

Poudaril je, da bi lahko ministrstvo za zdravje razglasilo epidemijo tudi brez sveta za nacionalno varnost, če bi razmere to terjale. "Nobena od sosednjih držav še ni zaprla šol," je izpostavil. "A pomembno je, da z ukrepi ravnamo sorazmerno. Samo Italija je doslej sprejela take ukrepe," je še dodal.

Šarec je vsem ter predvsem zdravstvenim delavcev, svetoval, naj ne potujejo, če ni treba, zlasti ne v Italijo. "To bo najbolj preventivno vplivalo na zaustavitev oziroma upočasnitev virusa," je dejal.

Kršenje uredbe o prepovedi prireditev v zaprtih prostorih, kjer se zbira več kot 500 oseb

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle Aleš Šabeder je povedal, da se vsi ukrepi, ki jih izvajajo za zamejitev okužbe izvajajo in delujejo. "Imamo bistveno prednost pred sosednjimi državami. Hitro smo našli pacienta nič, je navedel in izrazil zaskrbljenost glede neizpolnjevanja prepovedi prireditev v zaprtih prostorih, kjer se zbira več kot 500 ljudi.

"Danes smo dobili informacije, da je bilo sinoči kljub prepovedi odprtih veliko lokalov. Preverili bomo, ali za to obstajajo sankcije. Če tega ni, jo bomo dopolnili," je dejal. Ravnanje organizatorjev je označil kot neodgovorno. "Določeni klubi so bili včeraj odprti, tudi v Ljubljani. Gre predvsem za mlado populacijo," je navedel in pozval vse ljudi in institucije, naj prepoved zbiranja striktno upoštevajo. Za POP TV je kasneje pojasnil, da so za kršitve odredbe predvidene globe od minimalno 10.000 evrov do 100.00 evrov."Zaradi prepovedi bo nastala tudi gospodarska škoda, a zaščita prebivalstva je na prvem mestu," je dodal.

Podjetja s sedežem v Italiji začela seliti v svoje podružnice v Sloveniji

Prav tako preverjajo informacijo, da naj bi nekatera podjetja s sedežem v Italiji zaradi karantene v državi začela seliti svoje delavce v svoje podružnice v Sloveniji. O tem je že govoril z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom in ugotavljal, da bodo tudi na tem področju morali sprejeti določene ukrepe. Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, pa je Počivalšku naložil, naj preveri zakonske podlage. Če te obstajajo, bodo že v ponedeljek sprejeli potrebne ukrepe, je še pojasnil Šabeder za POP TV.

Glavni ukrep: higiena rok

Slovenija še zdaleč nima epidemije koronavirusa, je poudarila direktorica NIJZ Nina Pirnat, ki upa, da jo bo z uvedenimi ukrepi mogoče preprečili. Glede pozivov k zapiranju šol je izpostavila, da bi bil to v tem trenutku nesorazmeren ukrep in da je tudi v večini sosed še vedno glavni ukrep higiena rok.

Kot je opozorila, je "je izredno pomembno, da smo pri prepoznavanju simptomov okužbe pozorni, da opazujemo svoje zdravstveno stanje, smo pozorni na kašljanje, vročino, težave pri dihanju. Če se to pojavi, ne hodimo nikamor, ampak pokličemo svojega osebnega zdravnika," je ponovila.

NIJZ stalno posodablja definicijo primera okužbe z novim koronavirusom glede na trenutno epidemiološko situacijo. Do spremembe je med drugim prišlo v prejšnjem tednu, zato Pirnatova vse, ki so bili pred tem zaradi striktnega protokola ugotavljanja sume okužbe zavrnjeni za testiranje, poziva, da se ponovno obrnejo na osebnega zdravnika. Če posameznik torej kaže simptome okužbe in je prišel iz tujine, imel stike z okuženo osebo ali je bil že s strani pristojnih služb prepoznan kot rizični kontakt, naj pokliče in se dogovori za testiranje.

Zdravstveni delavci iz delovnega okolja umaknjeni, še preden so zboleli

Danes so okužbo s koronavirusom potrdili še pri treh zdravstvenih delavcih. Pirnatova ni komentirala informacij, da so tri nove potrjene okužbe na območju Metlike reševalec in medicinske sestre. Poudarila pa je: "Zdravstveni delavci so bili umaknjeni, preden so zboleli. Vse tri osebe so bile že prej identificirane kot tesni stik obolele osebe. Pravočasno smo jih izločili iz delovnega procesa, preden bi lahko kogarkoli okužili. To se je zgodilo kasneje, ravno temu je bila namenjena izločitev iz delovnega procesa". Tudi v NIJZ ponavljajo, da potrebe po zapiranju vrtcev ali šol, ni: "Glede na to, da smo imeli vnešene primere, moramo biti pri ukrepih sorazmerni".

Šarec je povedal, da zaradi morebitne stigmatizacije in varstva osebnih podatkov ne morejo javnosti posredovati konkretnih podatkov o okuženih.

Pirnatova je potrdila, da je 31-letna Lucijčanka v Švici poučevala smučanje in se "kot bolnica brez stika pripeljala v Slovenijo. Virus imamo marsikje okoli nas, v Avstriji, Švici in osebe, ki pripotujejo se tam tudi velikokrat srečajo z drugimi okuženimi osebami". 

Tudi na področju Metlike ne bodo spreminjali ukrepov

Na območju Metlike, kjer so med drugim odsvetovali tudi zasebna druženja, ukrepov za zdaj ne nameravajo spreminjati. Po dodatnih pogovorih s tremi sekundarnimi kontakti bodo po besedah Pirnatove o tem še enkrat presodili. A glede na to, da gre za isti vir, strožji ukrepi za zdaj najbrž ne bodo potrebni.

Kot je dejal Šarec, so v soboto ob prvih podatkih iz Metlike, ko so se bali, da so razsežnosti večje, tudi razmišljali o razglasitvi epidemije, a je NIJZ po testiranjih ocenil, da tega še morejo razglasiti.