16 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom

Prvi primer koronavirusa v slovenski Istri: "Redko zbolim, imam močan imunski sistem, tokrat je drugače"

A.S.
8. 3. 2020, 10.09
Posodobljeno: 8. 3. 2020, 18.54
Deli članek:

Pozno sinoči so potrdili še en primer okužbe z novim koronavirusom. Gre za prvi primer v slovenski Istri. Skupno število okužb z novim koronavirusom pa je naraslo na 16.

Profimedia
Test je bil pozitiven pri ženski iz Lucije, ki v Švici poučuje smučanje.

V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili v petek pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Epidemiologi, ki so takoj začeli z intenzivno preiskavo njegovih stikov, so našteli nekaj manj kot 300 kontaktov, vsem so dali ustrezna navodila. 

Koronavirus so po podatkih spletne strani 24 ur potrdili tudi pri reševalcu, ki je bil v stiku z okuženim zdravnikom. Šlo naj bi za mlajšega moškega, ki so ga testirali  v bolnišnici Novo mesto. Okuženi pa sta tudi dve medicinski sestri iz ZD Metlika.

Kot je danes potrdil predsednik vlade v odhodu Marjan Šarec so doslej zadnji, 16. primer, potrdili v slovenski Istri.

Prvi primer v slovenski Istri

Včeraj je bil test pozitiven pri ženski iz Lucije, ki v Švici poučuje smučanje. 31-letnica je povedala, da je zaključila sezonsko delo in se ravno zaradi slabega počutja predčasno vrnila domov v Slovenijo. Iz podjetja, v katerem je zaposlena, so ji sporočili, da je nekaj njenih sodelavcev pozitivnih na koronavis. Med opravljanjem dela pa je bila tudi sama v stiku s številnimi tujci, tudi italijanskimi državljani, poročajo Primorske novice.  

Zaradi slabega počutja je včeraj poklicala na izolsko urgenco, kamor so jo sinoči sprejeli in ji odvzeli bris."Redko zbolim, imam močan imunski sistem, tokrat je drugače," je povedala za omenjeni portal in izpostavila, da je imela glavobole. Pestile so jo bolečine v mišicah in utrujenost. 

Kot je navedla, so njeni svojci že od torka iskali nasvete pri pristojnih insitutucijah na Obali, vendar pa so ti presodili, da glede na opis njenega počutja, ki ni vključevalo vročine, presodili, da testiranje ni potrebno. Vse od vrnitve iz Švice je bila v samoizolaciji (svojci so ji prinesli hrano, jo pustili pred vrati doma, kjer živi sama). Ker tudi v nadaljnjih poizvedovanjih pri pristojnih glede možnosti, da bi opravila test, ni dobila jasnih odgovorov, kaj naj stori, se je v soboto sama z avtom odpravila do izolske urgence. Pri tem je počakala pred prostorom, kjer opravljajo teste, in ni bila z nikomer v stiku, še navaja portal. Včeraj zvečer pa so jo, ko so ugotovili okužbo s koronavirusom, z rešilnim vozilom prepeljali v ljubljansko infekcijsko kliniko.