izvolitev

Novi predsednik Državnega zbora je Igor Zorčič

B.K./STA
5. 3. 2020, 21.20
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 21.28
Deli članek:

Dosedanji vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je bil na tajnem glasovanju z 48 glasovi za in 29 proti izvoljen za novega predsednika DZ. Na tem mestu bo zamenjal prvaka SD Dejana Židana, ki je odstopil po oblikovanju nove koalicije in izvolitvi Janeza Janše za mandatarja.

STA
Igor Zorčič

Zorčič se je po izvolitvi zahvalil za podporo in izrazil hvaležnost, da mu je z izvolitvijo zaupano graditi na dediščini vseh, ki so na funkciji predsednika DZ pisali zgodovino slovenskega parlamentarizma. "Z izvolitvijo ste mi naložili veliko odgovornost, a vedite, da parlamentarne demokracije v teh dveh letih ne bom gradil sam, ampak skupaj z vami," je dejal poslancem.

Zorčiča je na mesto predsednika DZ v skladu s koalicijsko pogodbo predlagalo 48 poslancev nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS. Še pred glasovanjem so mu podporo izrekli tudi poslanci SNS in poslanca obeh manjšin. Glasovanje sicer te napovedane podpore ne odraža. Dobil je 48 glasov, 11 glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Zorčič je postal štirinajsti predsednik DZ od njegove ustanovitve decembra 1992. Prvi je po osamosvojitvi države najvišji slovenski zakonodajni organ kot predsednik prve večstrankarske Skupščine Republike Slovenijeod leta 1990 do leta 1992 vodil France Bučar. 23. decembra 1992 je kot prvi predsednik Državnega zbora prisegel Herman Rigelnik.

Funkcijo predsednika DZ so opravljali še Jožef Školč, Janez Podobnik, Borut Pahor, Franc (Feri) Horvat, France Cukjati, Pavel Gantar, Ljubo Germič, Gregor Virant, Janko Veber, Milan Brglez, Matej Tonin in Dejan Židan.