Videmska telefonija

Denar v svoje žepe: kdo je prikrojil pravila razdelitve denarja in kakšne bodo posledice

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
5. 3. 2020, 20.00
Deli članek:

Na ptujskem okrožnem sodišču se je minuli teden nadaljevala zgodba o gradnji telekomunikacijskega omrežja, ki se je v sodne dvorane preselila šele po 12 letih.

MZ
Peterica naj bi si neupravičeno razdelila 270 tisoč evrov.

Gre za domnevne nepravilnosti pri vračanju vložkov v gradnjo javnega telekomunikacijskega omrežja, pri čemer naj bi si nekdanji župan Friderik Bračič in direktorica občinske uprave Darinka Ratajc ter drugi soobtoženi nezakonito pridobili občinski denar. Kasneje naj bi druščina v razrezovalniku papirja uničila še poslovno dokumentacijo, vezano na izplačila; v glavnem so bile to pogodbe. Družba naj bi si neupravičeno razdelila 270 tisoč evrov. Vlagateljem so po posameznem telefonskem priključku priznali vlaganje v višini 2038 evrov. Sami so si nakazali bistveno višje zneske od tega. Bračič je po podatkih iz obtožnice prejel 36.500, Ratajčeva pa 69.000 evrov. Pet obdolženih se zagovarja zaradi kaznivih dejanj zlorabe javnega položaja in uničenja poslovnih listin. Ker eden izmed obdolženih Stanko Simonič na prvem predobravnavnem naroku ni imel zagovornika, ga je sodišče zanj razpisalo individualno. Obtožnica Simoniču očita protipravno pridobitev dobrih 24.000 evrov denarja. Za posamezni telefonski priključek je občina sicer vračala po 2038 evrov. Simonič vztraja, da je nedolžen in da je bil do izplačila navedenega zneska upravičen. Povedal je, da je v času gradnje telekomunikacijskega omrežja na območju krajevne skupnosti Pobrežje v projekt vložil ogromno ur prostovoljnega dela, kar bodo predvidoma potrdile priče, ki jih je predlagal za zaslišanje. »Stanko Simonič je pri gradnji omrežja sodeloval več, kot je predvidevala pogodba o sofinanciranju. Bil je bistveno bolj angažiran kot večina drugih krajanov, kar dokazuje tudi evidenca opravljenih ur. O njegovem prispevku k projektu bodo izpovedale priče, ki smo jih predlagali,« je dejal Simoničev zagovornik, ki je bil postavljen po uradni dolžnosti.

Bo Pernek iz postopka izločen?

Čeprav je bil predobravnavni narok razpisan že dvakrat, še vedno ni končan, kar pomeni, da pogoji za razpis glavne obravnave niso izpolnjeni. Za zdaj je odprto vprašanje, ali bo eden izmed obtoženih, Ivan Pernek, zaradi šibkega zdravja zmožen spremljati sojenje. S tem se trenutno ukvarja izvedenec zdravniške stroke. Sodnica Katja Kolarič je tako glavno obravnavo odložila za nedoločen čas, do pridobitve izvedeniškega mnenja za Ivana Perneka in sprejetja odločitve, ali ga bo treba zaradi zdravstvenega stanja iz kazenskega postopka izločiti. Sicer pa sodišče pred razpisom glavne obravnave čaka še sestava sodnega senata, saj so se obdolženi odločili, da jim ne sodi sodnik posameznik, temveč veččlanski senat.

Gradili pred 30, denar delili pred 12 leti … Kdaj in kakšen bo epilog?

Primer, o katerem pišemo in ga obravnava sodišče, bi glede na časovno oddaljenost lahko sodil v rubriko Saj ni res, pa je. Od gradnje telekomunikacijskega omrežja v Vidmu so minila že skoraj tri desetletja (gradili so ga leta 1992), denar za povrnitev vlaganj so občine po pooblastilu države upravičencem delile v letih 2007–2008, od takrat pa je minilo polnih 12 let. Domnevne nepravilnosti pri delitvi denarja je KPK javno obelodanila pred dobrimi petimi leti, jeseni 2014.