Premirje

Erdogan in Putin z dogovorom o prekinitvi ognja v Idlibu

B.K./STA
5. 3. 2020, 19.00
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 20.35
Deli članek:

Turčija in Rusija sta danes dosegli dogovor, da bo opolnoči v pokrajini Idlib na severozahodu Sirije začela veljati prekinitev ognja, je sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan po pogovorih z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom v Moskvi.

Profimedia
Predsednika Turčije in Rusije Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin.

Na tretjem letošnjem srečanju sta po šesturnih pogovorih sporočila tudi, da bodo v Idlibu, še zadnji uporniški trdnjavi v Siriji, vzpostavili varnostno območje za civiliste, poročajo tuje tiskovne agencije.

Putin je potrdil, da sta se dogovorila o skupnem dokumentu, ki bo, kot upa, "dobra podlaga za končanje spopadov v deeskalacijski coni v Idlibu in trpljenja civilnega prebivalstva".

"Namen dogovora je preprečiti poslabšanje humanitarne krize," pa je poudaril Erdogan. Dodal je, da si pridržuje pravico do odgovora z vso močjo na kakršenkoli napad sirskih sil, ne glede na prekinitev ognja. Ob tem je sirski režim označil kot enega od krivcev za zlom dogovora med Moskvo in Ankaro iz leta 2018.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po pogovoru predsednikov sporočil, da bodo ruske in turške sile 15. marca začele skupne patrulje ob glavni avtocesti v Idlibu, avtocesti M4.

Vodja ruske diplomacije je še napovedal, da se bosta rusko in turško zunanje ministrstvo v prihodnjih sedmih dneh dogovorila o ukrepih za nadzor prekinitve ognja.

Iz Sirije so medtem danes zvečer poročali o dveh novih smrtnih žrtvah med turškimi vojaki v napadu sirskih sil v Idlibu. Kot so sporočili iz turškega obrambnega ministrstva, so bili še trije vojaki ranjeni, turške sile pa so že odgovorile na napad.

Rusija in Turčija, ki v sirski državljanski vojni podpirata nasprotni strani, se medsebojno obtožujeta za kršitve krhke prekinitve ognja v Idlibu, za katero sta se dogovorili leta 2018. V skladu z dogovorom je Turčija v tej pokrajini vzpostavila 12 opazovalnih točk, da bi preprečila ofenzivo režimskih sil in nov begunski val čez sirsko-turško mejo.

Toda sirski režim je odločen, da bo prevzel nadzor nad tem delom ozemlja in decembra lani je sprožil ofenzivo, ki je v beg pognala skoraj milijon civilistov. Ankara je zaradi tega odprla meje proti Evropski uniji.

V zadnjih tednih pa je bilo v spopadih v Idlibu ubitih tudi več deset turških vojakov. Turčija je zato minuli konec tedna sprožila prvo neposredno operacijo proti silam sirskega predsednika Bašarja al Asada.