Avstralija

Histerični lastniki bi usmrtili svoje pse iz strahu pred koronavirusom

B.K.
5. 3. 2020, 17.29
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 18.48
Deli članek:

Lastniki domačih živali v Avstraliji so v paniki pred koronavirusom pripravljeni usmrtiti tudi svoje ljubljenčke. Potem, ko so prejšnji teden okužbo z boleznijo covid-19 potrdili pri psu v Hongkongu, so Avstralci zagnali paniko.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vedno več lastnikov psov in drugih hišnih ljubljenčkov v Sydneyju išče pomoč veterinarja zaradi strahu pred okužbo s koronavirusom, poroča avstralski portal 9news.

“Živali nismo usmrtili ampak smo se z lastniki posvetovali in jim razložili, da ni dokazov, da je virus prisoten pri pseh v Avstraliji, niti ni dokazov za to, da bi bili lahko psi prenašalci virusa na človeka,” je za 9news dejal veterinar Sam Kovac, ki je izkušnje zadnjih nekaj dni opisal kot “grozljive.” Njegova ambulanta namreč redno dobiva klice in obiske lastnikov psov, ki se pred virusom želijo zavarovati tako, da bi se znebili psa.

Doktor Kovac je prepričan, da so prebivalci Sydneyja razvili “množično histerijo,” zaradi virusa. “Evtanazije absolutno ne vidim kot možnosti. Moral bi biti nor, da bi jo. Če zaradi virusa razmišljate o evtanaziji vaše živali, si je sploh ne bi smeli lastiti,” je dejal.

Hišni ljubljenčki, kot so psi in mačke, s koronavirusom ne morejo okužiti ljudi, so pa lahko na test pozitivni, če jih okužijo lastniki, sicer kažejo rezultati raziskave, ki jo je po okužbi psa izvedel hongkonški Oddelek za kmetijstvo, ribištvo in varstvo.

Za stike z živalmi sicer veljajo ista navodila kot pri stiku z ljudmi: primerna higiena pred in po rokovanju z živalmi ter njihovo hrano in prav tako nič poljubljanja.