na robu oboroženega spopada

Putin in Erdogan za isto mizo o prekinitvi ognja v sirski pokrajini Idlib

A.S./STA
5. 3. 2020, 14.57
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 14.57
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan danes na pogovorih v Moskvi poskušata zmanjšati napetosti v Siriji, kjer sta se Turčija in Rusija znašli na robu oboroženega spopada. Erdogan je izrazil upanje, da bosta s Putinom dosegla dogovor o prekinitvi ognja v sirski pokrajini Idlib.

STA
"Oči celotnega sveta so zazrte v nas," je ob začetku pogovorov s Putinom dejal Erdogan.

"Oči celotnega sveta so zazrte v nas," je ob začetku pogovorov s Putinom dejal Erdogan. Ob tem je poudaril, da je treba sprejeti odločitve, ki bodo "prinesle olajšanje regiji in našima državama".

Putin je priznal, da so razmere v Idlibu, kjer se turška vojska spopada s sirskimi vladnimi silami, ki jih podpira Moskva, postale tako napete, da je nastopil čas za "neposreden oseben pogovor" med njima.

Opozoril je, da sta izgube v spopadih utrpeli tako turška kot sirska vojska. "Pogovoriti se moramo o vsem, da se kaj takega ne bo več zgodilo in da to ne uniči rusko-turških odnosov," je poudaril.

"Nihče, vključno s sirskimi silami, ni vedel za njihov položaj," je Putin zagotovil turškemu predsedniku.

V zadnjih tednih je bilo v spopadih v Idlibu ubitih več deset turških vojakov. Turčija je zato minuli konec tedna sprožila prvo neposredno operacijo proti silam sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Spomnimo:

Sirska vojska je decembra lani sprožila ofenzivo za zavzetje Idliba, zadnje uporniške trdnjave na severozahodu Sirije, ki je v beg pognala skoraj milijon civilistov. Turčija je zaradi tega odprla mejo z Grčijo za begunce in migrante.

Ankara je od Evropske unije zahtevala, naj podpre njeno operacijo v Siriji. Nekateri v povezavi so zato Erdoganu očitali, da migrante izkorišča za izsiljevanje.

Turčija poskuša ustaviti ofenzivo sirskih režimskih sil v Idlibu in doseči njihov umik za črte, določene v dogovoru o prekinitvi ognja v tej sirski pokrajini med Moskvo in Ankaro iz leta 2018. Turčija je dolgo podpirala nekatere uporniške skupine v boju proti Asadovim silam, zdaj pa je njen glavni cilj ustaviti pritok beguncev.