Razpisi

Šarec zanika politično kadrovanje: "Že ko smo prišli na vlado, smo bili v zamudi"

S.R./STA
5. 3. 2020, 14.13
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 14.19
Deli članek:

Premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je danes zavrnil očitke, da gre pri objavi razpisov za zaposlovanje v projektu predsedovanja Slovenije Svetu EU za politično kadrovanje.

Reuters
Zaposlitve so potrebne za nemoteno nadaljevanje projekta, ki je nacionalnega pomena in mora teči naprej, je poudaril Šarec.

"To je čisto tehnični postopek in ne gre za kakšno politično kadrovanje," je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ povedal Šarec. Poudaril je, da ne gre za zaposlovanje v klasičnem smislu. Prav tako ne gre za zaposlovanje od znotraj in politično zaposlovanje, ampak za zaposlovanje za projekt predsedovanja, je pojasnil. 

Na vprašanje, zakaj tega niso prepustili prihodnji vladi, je Šarec odgovoril, da zato, ker je proces prijav že tekel. Zaposlovanje poteka že zdaj, ker je treba ljudi usposobiti, ne glede na to, da bo Slovenija EU predsedovala v drugi polovici leta 2021, je dodal premier, ki opravlja tekoče posle. 

"Že ko smo prišli na vlado, smo bili v zamudi. Projekt je treba pripraviti, sicer nas bo kot državo ujel nepripravljene in tukaj tudi ni razlogov za kakršnokoli odlašanje," je dejal. "Predsedovanje smo si zadali kot nacionalni projekt, ne glede na to, kdo je predsednik vlade, katera vlada je, kajti predsedovanje mora Slovenija izpeljati dobro in verjamem, da ga tudi bo, ne glede na menjavo vlade," je dejal. 

Glede kratkih rokov za prijavo na razpise, ki so od tri do pet dni, je dejal, da težko sodi, zakaj so tako določeni. Določali so jih tisti, ki so zadolženi za to, je izpostavil odhajajoči premier. 

Sistem morajo vzpostaviti na novo

Kot je še poudaril, je zaposlovanje za predsedovanje potrebno, ker se je pristojna služba za evropske zadeve po prvem predsedovanju Slovenije leta 2008 razpustila. "In dejansko mi danes nimamo te službe postavljene. Zato moramo tudi kadre postaviti na novo in sploh vzpostaviti sistem. Zato smo tudi šli v iskanje novih kadrov, to niso neki odsluženi strankarski kadri, ampak gre za kadre, ki se jih dejansko potrebuje," je zatrdil. 

Vodja projektne skupine za koordinacijo priprav in izvedbe predsedovanja Goranka Krošelj je v sredo prav tako zavrnila očitke, da so razpisi za prosta delovna mesta v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU povezani z menjavo vlade. 

Razpise so ministrstva začela objavljati pretekli teden. S tem se zaključuje postopek izbire kadrov, ki ga je vlada začela decembra lani. Tedaj je objavila javno povabilo vsem zainteresiranim kadrom za sodelovanje v projektu predsedovanja, na katero je prispelo več kot 1300 vlog. Strokovna komisija je opravila razgovore z več kot 400 kandidati. Zaposlili jih bodo 164. 

V projektni skupini so poudarili, da decembra 2019 niso objavili prostih delovnih mest, ampak javno povabilo k sodelovanju. Zdaj pa so po pogovorih s kandidati v skladu z veljavno zakonodajo začeli z objavo razpisov. Glede kratkega roka za prijavo na razpis se sklicujejo na zakon o delovnih razmerjih.