Preiskovalna komisija, ki jo vodi SMC, bo »klavrno propadla«

V SMC utišali poslanca Möderndorferja

Mihael Korsika
5. 3. 2020, 19.10
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 20.00
Deli članek:

V Stranki modernega centra so ob razpravi o predlogu, da Janez Janša postane mandatar, omejili čas za razpravo, ki ga je imel na voljo njihov poslanec Jani Möderndorfer. Slednji velja za enega izmed večjih Janševih kritikov. Preiskovalna komisija o domnevnem pranju denarja v Novi KBM in domnevno nezakonitem financiranju SDS, ki jo vodi Möderndorfer, pa bo po njegovi oceni »klavrno propadla«.

STA
Kot napoveduje Möderndorfer, bo imela SMC problem z njim, ne pa on s SMC.

Po izvolitvi predsednika SDS Janeza Janše za mandatarja za sestavo 14. slovenske vlade bo državni zbor o njegovi ministrski ekipi predvidoma odločal v prihodnjih dveh tednih. Z uradnim začetkom delovanja tretje Janševe vlade in nove koalicije se bo med drugim spremenila tudi kadrovska sestava Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) in Komisije za nadzor javnih financ, v katerih imajo večino opozicijski poslanci. 

Vloge se bodo torej zamenjale. V dosedanjem mandatu sta SDS in NSi prek Knovsa pogosto pritiskali na premierja in predsednika LMŠ Marjana Šarca, slednji pa je obema strankama očital politizacijo komisije. Z oblikovanjem nove vlade bo predsedovanje komisiji najverjetneje prevzela najmočnejša opozicijska stranka LMŠ.

Sprememba moči v državnem zboru pa bo vplivala tudi na delovanje parlamentarne preiskovalne komisije o domnevnem pranju denarja v Novi KBM in domnevno nezakonitem financiranju SDS, ki jo vodi dosedanji koalicijski poslanec SMC Jani Möderndorfer. Slednji med poslanci sicer velja za enega izmed največjih kritikov predsednika SDS Janeza Janše, a si je težko predstavljati, da bo SMC kot koalicijska partnerica SDS še naprej podpirala preiskavo. Möderndorfer je sicer tudi edini poslanec in član sveta SMC, ki nasprotuje Janševi vladi.

STA
Po mnenju Möderndorferja bo SMC težko prepričala volivce, da je še vedno stranka, v katero je on vstopil.

Möderndorferja že omejili

Da stališče Möderndorferja v novonastali koaliciji ni prav zaželeno, dokazuje torkovo zasedanje državnega zbora, na katerem so poslanci in poslanke razpravljali o mandatarstvu Janeza Janše, saj so Möderndorferjuv stranki omejili čas za razpravo. Poslanska skupina SMC je imela v razpravi na voljo 50 minut časa, spregovorilo je skupno šest njihovih poslancev, Möderndorfer pa je imel na voljo le pet minut. 

Möderndorfer sicer v parlamentu sedi kot nadomestni poslanec Mira Cerarja, ki se še odloča o vrnitvi v poslanske klopi oziroma se po nekaterih informacijah želi jeseni vrniti na ljubljansko pravno fakulteto.

Mandatar in predsednik SDS Janez Janša mora državnemu zboru predlagati imenovanje ministrov najpozneje v 15 dneh po izvolitvi, po neuradnih informacijah naj bi bila kandidatna lista vložena še ta teden. Zaslišanja kandidatov za ministre tako utegnejo na delovnih telesih potekati že prihodnji teden, kar pomeni, da bi lahko državni zbor vlado potrdil že konec prihodnjega tedna.

Kot pravi Möderndorfer sam, se glede svojega mandata nadomestnega poslanca ne obremenjuje, temveč ga predvsem skrbi, kaj bo SMC počela s preiskovalno komisijo državnega zbora o domnevnem pranju denarja v Novi KBM in domnevno nezakonitem financiranju SDS. »Komisije se ne da ukiniti, bo pa klavrno propadla. Žal komisija vedno sloni na predsedniku,« je povedal. Ali bo ostal član SMC, pa bo po Möderndorferjevih navedbah odvisno od nadaljnjih korakov. Kot napoveduje, bo imela SMC problem z njim, ne pa on s SMC. »Kako bo videti, če me bodo morali za vsak zakon, ki ga je predlagala Janševa vlada, posebej prepričevati, da je najboljši?« je vprašal.

SMC spremenila smer

Opozoril je, da je SMC z odločitvijo za Janševo vlado povsem spremenila svojo smer. Po njegovem mnenju bo težko prepričala volivce, da je še vedno stranka, v katero je on vstopil. Prav tako v vodstvu ni nikogar od tistih, ki so ga sprejeli v stranko. Ali bo ostal del poslanske skupine SMC, če se v državni zbor ne bo vrnil Cerar, pa je po Möderndorferjevih besedah odvisno od tega, kakšne pogoje dela bo imel.

Pred časom so se v javnosti pojavile informacije, da naj bi Möderndorfer, ki je po poklicu zdravstveni tehnik, zaradi vstopa SMC v koalicijo z Janšo razmišljal o prestopu v drugo poslansko skupino. S tem ima Möderndorfer bogate izkušnje, saj je bil v svoji politični karieri do zdaj član kar petih političnih strank oziroma list, in sicer Zveze socialistične mladine Slovenije, LDS, Liste Zorana Jankovića, Pozitivne Slovenije, Zavezništva Alenke Bratušek in SMC.