Orban že čestital

Janez Janša še tretjič potrjen za mandatarja, Židan odstopil kot predsednik državnega zbora

G.G./STA
3. 3. 2020, 16.54
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 20.45
Deli članek:

Po pričakovanjih so poslanci prvaka SDS Janeza Janšo potrdili za mandatarja. 52 poslancev je Janšo podprlo, 31 jih je bilo proti, en glas je bil neveljaven.

STA
Janez Janša je dobil zeleno luč.
"Čestitke Janezu Janši. Srečno, prijatelj moj," je na Facebooku zapisal madžarski predsednik Viktor Orban. Njegova stranka Fidesz je, tako kot SDS, NSi in zunajparlamentarna SLS, članica EPP. Janši je čestital tudi vodja politične skupine EPP v Evropskem parlamentu Manfred Weber.

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je razglasil rezultate glasovanja in novega mandatarja Janeza Janšo povabil, da spregovori nekaj besed. Janša je dejal, da bodo v vladi sedeli izkušeni ljudje, program pa bo sestavljen na osnovi koalicijske pogodbe. Prvak SDS pravi, da se zavedajo, da so pred njimi pomembni izzivi, hkrati pa so prepričani, da so te izzive z odgovornim upravljanje z državo in povezovalno politiko sposobni premagati. "Danes je bil storjen prvi korak. Pričakujem, da bom lahko v relativno kratkem času pred ta visoki zbor prinesel tudi kandidatno listo za novo vlado," je povedal in sklenil: "Bil je dolg dan. Pred nami so dnevi napornega in skupnega dela za dobro Slovenije."

Podporo Janševi mandatarski kandidaturi so napovedale stranke prihodnje vladne koalicije, odločitev za sodelovanje v novi vladi pa so pojasnjevale z željo, da delujejo za blaginjo Slovenije. Novega mandatarja sta podprla tudi poslanca narodnih manjšin, v SNS pa se o podpori Janši javno niso izrekli, se pa strinjajo z nekaterimi usmeritvami prihodnje vlade.

Po drugi strani so mu podporo odrekli v LMŠ, SD, Levici in SAB, strankah prihodnje opozicije. Pri tem so bili kritični predvsem do Janševih preteklih ravnanj in mu očitali destruktivno, izključujočo in nestrpno politiko.

STA
Poslanci so se odločili.

Kdo bo Židanov naslednik?

Židan je, kot je napovedal, po izvolitvi Janše, odstopil z mesta predsednika državnega zbora. "Odhajam, ker novi koaliciji ne želim biti v napoto," je bil korekten Židan, ki je že pred dnevi dejal, da je njegov odstop nujen, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ. To mesto je po kadrovskem razrezu koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS pripadlo SMC. Židanov naslednik bo najverjetneje Igor Zorčič.