Zavračanje Italijanov

Strah pred Italijani, tudi Kitajci jih pošiljajo v karanteno

G.G./STA
3. 3. 2020, 16.22
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 19.49
Deli članek:

Najprej se je širil strah pred Kitajci, zdaj so na tapeti tudi Italijani.

Reuters
Ženska na železniški postaji v Milanu.

Na Kitajskem se upočasnjuje širjenje slavnega koronavirusa, kar pa ne moremo reči za Južno Korejo, Iran in Italijo.

Nekatera kitajska mesta so za potnike, ki prihajajo iz Italije, uvedla 14-dnevno karanteno. To so Peking, Šanghaj in Guangdong. Oblasti se namreč bojijo, da bi lahko komaj ukročeni virus spet dobil zagon z "uvozom iz tujine". Za tak ukrep se je odločila tudi Nova Zelandija. V ponedeljek so vstop italijanskim državljanom prepovedali Angola, Bahrajn in šest otoških držav v Tihem oceanu.

Od prejšnjega tedna je prepovedan vstop v Izrael za vse, ki pripotujejo iz Italije. Javnost je vznemiril primer Italijana, ki ga je na letališču v Tel Avivu ustavila policija, čeprav živi v Bruslju in v preteklih tednih ni bil v Italiji.

Italijanski zunanji minister Luigi di Maio je začuden nad vse večjim številom držav, ki zaradi novega koronavirusa prepovedujejo vstop italijanskim državljanom. "Jezi nas, da nekatere države naše sodržavljane zavračajo," je dejal in ob tem poudaril, da se bo Italija odzvala na nesmiselne prepovedi. Dejal je še, da Italija zahteva, da bi o prepovedi vstopa za Italijane razpravljali na naslednjem zasedanju zunanjih ministrov EU.

Izbruh ostaja osredotočen na sever države

Število okuženih se je v Italiji od ponedeljka, ko je bilo okuženih 2036 ljudi, povečalo za skoraj 500, število smrti pa se je v 24 urah povečalo za 27, so sporočile italijanske oblasti.

V italijanskih bolnišnicah se zdravi 1263 ljudi, ki so zboleli za koronavirusno boleznijo 19, med njimi jih je 229 na intenzivni negi. Približno tisoč okuženih ima blažje simptome in so v izolaciji na domu. Pozdravilo pa se je 160 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom, so sporočile italijanske oblasti.

Izbruh virusa v sosednji državi ostaja osredotočen na sever države. V deželi Lombardija so zabeležili 1520 primerov okužb, 420 v Emiliji - Romanji in 307 v Benečiji (Veneto). Primere okužb so sicer zabeležili v vseh dvajsetih italijanskih deželah z izjemo Doline Aoste. Iz Furlanije - Julijske krajine poročajo o trinajstih okužbah. Enajst občin v Lombardiji in Benečiji je že deset dni v karanteni.