Zamenjave

Prišel je Janša, Ermenčeva, Bobnarjeva in Kozmelj pa počasi pakirajo kovčke

Mihael Korsika
3. 3. 2020, 19.30
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 20.31
Deli članek:

Izkušnje iz druge vlade Janeza Janše in siloviti napadi v zadnjem letu na direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajka Kozmelja kažejo, da bo prav Kozmelj prvi na listi za odstrel. Na seznamu zamenjav sta prav gotovo že tudi generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc.

STA
Stolček se maje Alenki Ermenc in Tatjani Bobnar.

Predsednik SDS Janez Janša je danes še tretjič v zgodovini samostojne Slovenije prevzel mandat za sestavo vlade. Potrditev ministrske ekipe SDS, SMC, NSi in Desus – o njej naj bi poslanci glasovali v prihodnjih dveh do treh tednih – pa ne bo prinesla kadrovske spremembe le v vladi, temveč najverjetneje tudi na najpomembnejših položajih v državnih organih.

Glede na izkušnje s prvo in drugo vlado, ki jo je vodil Janša, se prve kadrovske spremembe najprej obetajo na obrambno-varnostnem področju.

Razrešitev na ustanovni seji

Ko je Janša 10. februarja 2012 nazadnje prevzel vodenje vlade, je slednja že na ustanovni seji razrešila tedanjega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Sebastjana Selana in na njegovo mesto imenovala dotedanjega direktorja Obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo Damirja Črnčeca. Slaba dva tedna pozneje je na vrsto prišel še načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, ki ga je vlada zamenjala za Dobrana Božiča. Po prevzemu vlade leta 2004 je Janševa vlada v enem mesecu prav tako zamenjala generalnega direktorja Obveščevalno-varnostne službe (OVS).

Prvi bo na vrsto tako najverjetneje prišel direktor Sove Rajko Kozmelj, ki je bil lansko jesen zaradi domnevne zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca tarča ostrih napadov SDS in NSi. »Zahtevamo takojšen odstop direktorja tajne službe, ki zavrača parlamentarni nadzor in odgovornost tistih vladajočih, ki so Sovo zlorabili,« je Janša rohnel na oktobrskem shodu Rešimo Slovenijo v prestolnici.

Prav dosti bolje ne kaže niti Kozmeljevemu kolegu na čelu vojaške OVS na obrambnem ministrstvu Dejanu Matijeviču. Njegovi službi je podpredsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb lani poleti očital, da je pri zaslišanju tedanjega poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca uporabljala policijska pooblastila, čeprav ni bil osumljen kaznivega dejanja, zato je bilo zaslišanje po Mahničevi oceni nezakonito.

OVS je zaslišanje opravila, ko je preverjala, kdo izmed pripadnikov Slovenske vojske širi neresnične informacije o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenec. SDS in NSi sta predvsem zaradi poznejše razrešitve Škerbinca proti Erjavcu lani poleti vložila interpelacijo, v kateri so mu očitali tudi zlorabo OVS, vendar Erjavčeva razrešitev ni dobila zadostne podpore med poslanci.

STA
Predsednik SDS je lani jeseni zahteval odstop direktorja Sove Rajka Kozmelja.

Mahnič napovedal slovo Ermenčeve in Bobnarjeve

Zaradi dogodkov okoli Škerbinčeve razrešitve in po mnenju SDS sramotnega dogajanja v Slovenski vojski se bo očitno morala posloviti tudi prva ženska na čelu Slovenske vojske Alenka Ermenc. Njeno slovo je že pred slabim mesecem na parlamentarnem odboru za obrambo, okoli dva tedna po odstopu premierja Marjana Šarca, napovedal Žan Mahnič. Ob obravnavi Bele knjige o obrambi so poslanci SDS ugotavljali, da ima država mačehovski odnos do slovenskih vojakov, trenutna Bela knjiga pa je v sramoto Sloveniji. Ob tem je Mahnič je izrazil zadovoljstvo, da se Alenka Ermenc poslavlja kot načelnica SV, »saj je dopustila, da vojska razpada na prafaktorje«.

Slovenija je sicer trenutno edina članica zveze Nato, ki ima na čelu policije in vojske žensko, a ne več dolgo. Tako kot Ermenčeva se bo morala posloviti tudi generalna direktorica policije Tatjana Bobnar

Glavni očitek SDS je podoben kot v primeru direktorja Sove, Bobnarjeva naj bi namreč prav tako onemogočala parlamentarni nadzor glede suma domnevnega vohunjenja za politiki. Ob obisku delegacije parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb Bobnarjeva ni želela odgovarjati na vprašanja, ki so se nanašala na delo policije zunaj zakonsko določenega okvira. Na sestanku je Mahnič direktorico policije pozval, naj pomisli na svojo prihodnost. »Najprej je #KNOVS protizakonito onemogočila nadzor. Potem je v javnost poslala del iz konteksta vzete moje izjave. Zdaj pa uvaja postopek zaradi tega, kar je že dolgo znano in je bilo predmet nadzora. Lažniva Tatjana Bobnar naj zavoljo integritete @policija_si nemudoma odstopi,« pa je pozneje na twitterju zapisal Mahnič.