"Iskati jih bodo morali drugje"

Zaradi špekulacij, da utegne Janšo podpreti tudi kateri od poslancev SAB, glasovnic ne bodo prevzeli

J.P./STA
3. 3. 2020, 11.37
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 11.38
Deli članek:

DZ je začel razpravo o kandidatu za novega premierja Janezu Janši, o katerem bodo odločali danes na tajnem glasovanju.

Facebook
"Mandatarja ne bomo podprli," so zapisali.

SDS, SMC, NSi in DeSUS, ki so minuli teden podpisale koalicijsko pogodbo, javno obljubljajo dovolj glasov za izvolitev Janeza Janše, s čimer bi mu podelile tretji premierski mandat. Večjih presenečenj tako ni pričakovati. Za izvolitev novega mandatarja je sicer potrebnih najmanj 46 glasov.

Koalicijske stranke trenutno v DZ zasedajo 48 poslanskih mest, a je poslanec SMC Jani Möderndorfer napovedal, da Janše ne bo podprl. Del koalicijske pogodbe so sicer tudi podpisi podpore poslancev, ki jih je po Janševih navedbah dovolj za večinsko vlado.

Zaradi špekulacij, da utegne Janšo podpreti tudi kateri od poslancev SAB, v tej poslanski skupini glasovnic ne bodo prevzeli. "Ko bo glasov več kot je napovedano, jih bodo morali iskati drugje," so zapisali na facebooku.

Podporo kandidatu je že napovedal poslanec SNS Jani Ivanuša, ali bodo tako ravnali tudi preostali poslanci SNS, pa ni znano. Nasprotovanje Janševi vladi napovedujejo v LMŠ, SD in Levici.

V primeru Janševe izvolitve je danes pričakovati tudi odstop predsednika DZ Dejana Židana. Kdo ga bo nasledil, v SMC, ki jim to mesto po koalicijskem razrezu pripada, še niso pojasnili. Neuradno naj bi to bil vodja poslanske skupine Igor Zorčič.