Moral bi se izseliti

Pošastni Josip policistom priznal, da je otroke zmetal s terase, vendar priznanja ne bodo upoštevali kot dokaz. To je razlog

R.T.
3. 3. 2020, 11.35
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 11.54
Deli članek:

Kaznivo dejanje je povzročil v stanju zmanjšane prištevnosti. Čeprav je policistom vse priznal, pa je Vrhovno sodišče Republike Hrvaške odločilo, da priznanja ne bodo šteli kot verodostojno dokazno gradivo.

Facebook
54-letni Josip Rođak je svoje štiri otroke, stare tri, pet, sedem in osem let, februarja lani pograbil medtem ko so spali, jih vzel v naročje in jih zmetal pet metrov v globino.

Spomnimo:

54-letni Josip Rođak je svoje štiri otroke, stare tri, pet, sedem in osem let, februarja lani pograbil medtem ko so spali, jih vzel v naročje in jih zmetal pet metrov v globino. Otroke je s terase vrgel na betonsko podlago. Dve deklici in deček so bili huje poškodovani (sedemletnica je bila nekaj dni v komi), medtem ko je ena od deklic utrpela lažje poškodbe. Kot poroča portal Slobodna Dalmacija otroci niso umrli zgolj zaradi urgentnega medicinskega posredovanja.

Sosedje so malo po tragediji za hrvaške medije povedali, da je šlo za »problematično« družino, da pa nihče ni pomislil, da bi se lahko zgodilo kaj tako krutega.

Trije otroci so zadrsko bolnišnico zapustili marca lani in okrevanje nadaljevali v domačem okolju. Vsi pa so se, kot so poročali hrvaški mediji, povsem pozdravili.

V stanju bistvene neprištevnosti

Rezultati toksikološke analize so takrat pokazali, da 54-letnik v času, ko se je odločil za grozodejstvo, v krvi ni imel alkohola, bil pa je pod vplivom pomirjeval. 

Psihiatrični izvedenci so potrdili, da gre za osebo z disocialno motnjo (gre za motnjo z družbeno neprilagojenim vedenjem, za katerega je značilno tudi pomanjkanje empatije ali vesti). Prav tako so mu diagnosticirali vodenoglavost - gre za prekomerno nastajanje možganske tekočine. Pri odraslem lahko povzroči glavobole, bruhanje, tudi motnjo zavesti. Grozljivo dejanje je 54 letnik, ki se nahaja na psihiatričnem oddelkubolnišniceza zapornike vZagrebu, storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. 

Kot je poročal portal Zadrski.hr se Rođakne počuti krivega, kaj ga je gnalo, da otroke zmeče s terase, pa še vedno ni znano. 

Vse priznal policistom

Le nekaj ur zatem, ko je Rođak skušal ubiti svoje štiri mladoletne otroke, se je odločil, da bo vse sam priznal policiji. Naletel je na policiste v službenem avtomobilu. Ti so ga vprašali"Kaj potrebujete?,on pa jim je povedal, kaj je storil. Dodal naj bi, da več noči ni spal ter da ima zelo rad svoje otroke. Pomiriti se ni mogel vse odkar so mu rekli, da se bo moral iz hiše, ki jo je najel, izseliti skupaj z otroki. 

Vrhovno sodišče Republike Hrvaške pa je sedaj odločilo, da Rođakovega priznanja policistom ne bodo šteli kot dokaz. V obrazložitvi so navedli, da ni sporno, da je 54-letnik pristopil k policistom v službenem vozilu in prijavil kaznivo dejanje, vendar pa v tistem trenutku ni imel odvetnika in je k policistom pristopil kot državljan. Zakon veli, da obvestila državljanov nimajo dokazne moči, zato tudi policista ne morejo izprašati kot očividca.