Bolna mama

Rene in Nik: »Svoje mame ne dava! Prosim, pomagajte nam!«

P.K.
2. 3. 2020, 19.45
Deli članek:

Vest iz Primorske je bridka, a je v njej tudi mnogo lepega. Bolni mami ob strani stojita sinova, ki dobre ljudi prosita, naj jim pomagajo. Kaj se je zgodilo trojici iz Goriške?

Facebook
Suzanina sinova poskušata mami pomagati, kolikor le zmoreta.

Septembra lani smo v našem časniku že poročali o 44-letni Suzani Bažato, Novogoričanki, ki je leta 2018 izvedela, da ima raka na žolčnih vodih.

Kmalu zatem je uspešno prestala operativni poseg. Kontrole, ki so sledile, so dajale spodbudne novice, vse do CT-preiskave skoraj leto dni kasneje, ki je potrdila ponovitev bolezni in celo njeno napredovanje. Takrat operacija ni bila več mogoča. Primorki so ponudili le kemoterapije za omejitev napredovanja raka, sicer zelo invazivnega in hitro napredujočega tipa, in močna protibolečinska sredstva.

To je bila prava odločitev

Facebook
Suzana Bažato

Kako iti naprej, je bilo vprašanje, ki si ga je zastavljala Suzana in ni dajalo preprostega odgovora. Vedela je, da so možnosti njenega zdravljenja v Sloveniji omejene, zato je brskala za drugimi mnenji in možnostmi. Žarek upanja je posijal, ko je izvedela, da na Kitajskem izvajajo zelo obetavno terapijo, imenovano SPDT. Na srečo je s pomočjo sodelavcev in prijateljev, saj sama takega finančnega bremena, ki presega mesečno plačo in prihranke, ne bi zmogla nositi, zbrala dovolj denarja, da se je lahko odpravila v Azijo.

Na Kitajskem je bivala pet tednov, medtem so opravili omenjeno terapijo, sledila je kemoterapija, nato še brahiterapija, ko so ji v tumor vstavili 50 radioaktivnih semen v velikosti riževih zrn. Ko se je vrnila v Slovenijo je CT pokazal, da se je ves trud izplačal; preiskava je razkrila, da tumor stagnira. Nekaj tednov pozneje se je morala vrniti na Kitajsko in nadaljevati zdravljenje, kajti samo en cikel ne zadostuje za uspešno ozdravitev.

Srčna fanta

V tem izjemno občutljivem in zahtevnem času ji ob strani stojita sinova, 20-letni Rene in 18-letni Nik. Stisko, ki jo preživljajo, sta opisala na družbenih omrežjih in zapisala, da bi srčno rada mami pomagala do še enega odhoda na Kitajsko, ki bi se moral zgoditi zelo hitro, v naslednjih tednih. »Obupan sem. Res sem. Na vas se obračam, saj ne vem več, kako bi ji lahko pomagal. Da bi uspešno zaključila zdravljenje na Kitajskem, potrebuje še kar precej denarja. Poleg terapije SPDT jo zdravijo z imunoterapijo. Koliko ponovitev bo še potrebnih, se bo zdravniška ekipa na Kitajskem odločila, ko bo natančno ocenila stanje bolezni,« je na facebooku sporočil Suzanin starejši sin Rene.

Dejal je, da je njuna mama do zdaj porabila že vse prihranke, »skratka, zbrala je vse, kar je imela. Oba z bratom delava prek študentskega servisa, da bi tudi midva lahko prispevala in pomagala, saj si neizmerno želiva imeti mamo ob sebi in videti njen nasmeh. Z bratom Nikom bova zelo hvaležna, če nam lahko pomagate,« so njune ganljive besede.

Kaj lahko storimo

Sporočila sta, da lahko njuni mami Suzani Bažato pomagamo tako, da pošljemo SMS z vsebino SUZANA1 (v tem primeru doniramo 1 evro) ali SUZANA5 (v tem primeru doniramo 5 evrov) na številko 1919. »Lahko pa tudi z nakazilom na TRR: SI56 0223 6026 1970 566, s pripisom: donacija za Suzano Bažato. Imetnik računa, ki zbira sredstva, je Humanitarno društvo dr. Suzana Sekuloska,« sta še sporočila Rene in Nik in dodala: »Mama, rada te imava. Ne dava te!«