Svet

Merklova sporoča, da za migrante pot v EU ni odprta

G.G./STA
2. 3. 2020, 19.20
Posodobljeno: 2. 3. 2020, 19.26
Deli članek:

Nemška kanclerka je kritična do politike turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, češ da izvaja pritisk na EU "na plečih beguncev".

Profimedia
Težke razmere na zastraženi kopenski meji med Turčijo in Grčijo.
Evropska agencija za zunanje meje Frontex bo v pomoč Grčiji pri soočanju z velikim številom nezakonitih prehodov zunanje meje unije aktivirala skupino za hitro posredovanje v Egejskem morju, za kar je zaprosila Grčija.

"Na zunanjih mejah Evropske unije s Turčijo, tako na kopnem kot na morju, smo priča razmeram, ki nas vznemirjajo. Soočamo se z begunci in migranti, ki jim turška stran pravi, da je pot v unijo odprta, kar seveda ni res," je  danes v Berlinu poudaril tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. Zatrdil je še, da stališče kanclerke Merklove, da se leto 2015 ne bo ponovilo, še vedno velja.

Merklova je bila ob valu beguncev, ki je v Evropo pljusknil leta 2015, tarča ostrih kritik zaradi svoje politike odprtih rok do migrantov in beguncev. Številni so ji očitali, da je prav ona odgovorna za to, da so se milijoni beguncev in migrantov tedaj odpravili v Evropo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v soboto sporočil, da bo migrantom, ki so trenutno v Turčiji, pustil potovati proti Evropi. Kot je pojasnil, Turčija ne zmore več pritiska novega migrantskega vala iz Sirije, zato je v petek odprla vrata. Številni begunci in migranti so se zatem odpravili proti turškim mejam z Grčijo in Bolgarijo.

Merklova je bila danes do njegove politike kritična. Kot je poudarila, je povsem nesprejemljivo, da Erdogan in turška vlada svojega nezadovoljstva nista pokazala Evropski uniji, ampak ga občutijo begunci na svojih plečih. Seibert je danes poudaril, da odločitev Turčije migrante in begunce postavlja v izjemno težak položaj, Grčijo pa pred velike izzive.

"Ne smemo dopustiti, da begunci postanejo žogica na igrišču geopolitičnih interesov," pa je opozoril nemški zunanji minister Heiko Maas. "Kdor bo to poskusil, lahko računa na odpor," je dodal.