Upanje s Kitajske

Opozorilo z vrha:"Ta virus ni gripa. Še nikoli nismo videli patogena, ki bi se med ljudmi širil s takšno lahkoto"

G.G.
2. 3. 2020, 17.44
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 08.42
Deli članek:

Te besede je včeraj izrekel generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Profimedia
Tudi na obredih v Južni Koreji so zaščiteni z maskami.

Novi koronavirus, zdaj že z zloglasnim imenom Covid-19, je "edinstven virus z edinstvenimi značilnostmi" je bil za stopnjo bolj zastrašujoč Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki dodaja, da mora biti ustavitev tega nadležnega virusa prioriteta vseh držav. "Ukrepati je treba zdaj, ni izbire," svari Ghebreyesus.

Prvi mož WHO je nato potrkal na razum in dejal, da je možno razmah virusa zajeziti in ustaviti. "Kar nekaj držav ni poročalo o novih primerih okužb v zadnjih dveh tednih. Na Kitajskem število primerov upada. Danes so jih izven province Hubei našteli le 8."

Reuters
Mladenki z zaščitnima maskama v Londonu. Maski jima ne koristita, mogoče se počutita bolje.

Daleč največ primerov okužb in smrti je doslej zabeleženih na Kitajskem (provinca Hubei) in v Južni Koreji, kjer jih je velika večina v mestu Daegu. Kritične razmere so v Iranu, kamor bodo številne države poslale finančno pomoč, da bi se lahko zdravstvene oblasti uspešneje borile proti širitvi virusa.

V Italiji okuženih več kot 2000

V Evropi je epicenter v severni Italiji, kjer je včeraj število okuženih naraslo čez 2000. Virus je zahteval 52 življenj, pozdravilo pa se je 149 ljudi. V deželi Furlanija - Julijska krajina, ki meji na Slovenijo, je po zadnjih podatkih devet potrjenih okužb s koronavirusom. Štirje so v Vidmu, trije v Trstu in dva v Gorici. O prvem primeru okužbe medtem poročajo s Sardinije. V Milanu in na severu Italije so sicer znova odprli tudi vse muzeje, ki so bili zaradi novega koronavirusa zaprti približno en teden. 

Zaradi nevarnosti epidemije so danes v Švici za tri tedne odpovedali vse nogometne tekme. Prav tako pa naslednji teden ne bodo začeli končnice hokejskega prvenstva, nov predviden datum je 17. marec.