Sodelovanje

Kaj pa nova opozicija? Dejan Židan ima načrt

G.G./STA
2. 3. 2020, 16.39
Posodobljeno: 2. 3. 2020, 18.44
Deli članek:

Nova vladajoča koalicija je oblikovana, kakšen bo odgovor opozicijskih strank?

Bobo
Šarec še ni odgovoril Židanu.

"Za demokratični razvoj je nujno, da opozicija nadzoruje ravnanja oblasti, ji nastavlja ogledalo in predlaga alternativne rešitve. Socialni demokrati bomo jasna, kritična in odločna opozicija. A demokratičen nadzor bo boljši in učinkovitejši, če bomo opozicijske stranke znale sodelovati in skupaj uresničevati vlogo, ki jo imamo v parlamentarni demokraciji," je v dopisu Marjanu Šarcu, Luki Mescu in Alenki Bratušek navedel Židan. Povabil jih je, da se pogovorijo o oblikovanju opozicijske koordinacije, skupnih načelih in načinu sodelovanja, ko bodo po predvidenem imenovanju vlade Janeza Janše v opoziciji. Židan je pojasnil, da se je za zdaj pozitivno odzvala Bratuškova.

Popoldne se je na twitterju odzvala Šarec. Zapisal je, da pozdravlja pobudo. "Prosim le, da toliko počakamo, da tudi dejansko postanemo opozicija, sedanja opozicija pa vlada," je zaključil tvit.

Židan je negativno odgovoril na vprašanje, ali bi torej želel postati vodja opozicije. Pač pa v SD želijo, da se opozicijske stranke, če bo prišlo do desne vlade, naučijo tako sodelovati, da bo med njimi več zaupanja, komunikacije in koordinacije. Po njegovem mnenju je dovolj, da se predsedniki strank občasno povsem enakopravno sestanejo in da njihove poslanske skupine pomembne predloge včasih skupaj vložijo v postopek DZ. Oblika koordinacije, torej formalna ali neformalna, je stvar dogovora.

Bobo
Bratuškova je za.

Različna mnenja, a ne neposredni spopad

Kot ugotavlja Židan, nobena od strank ne želi biti odgovorna za najverjetnejši nastanek Janševe vlade in glede tega bodo imeli v opoziciji tudi v prihodnje različna mnenja. "A to ne sme biti osnovna komunikacija med strankami nove opozicije," opozarja in dodaja, da je legitimna želja vsake stranke, da je najmočnejša in alternativa SDS. Tudi v SD si želijo, da bi bili po naslednjih volitvah najmočnejša stranka na levici in na sredini: "Ker vemo, da bi znali novo koalicijo voditi tako, da bi delovala štiri leta." Vendar je po Židanovem mnenju pomembno, da iskanje pozornosti ne pomeni neposrednega spopada med štirimi opozicijskimi strankami, ker "od tega bo imela korist le desna vlada".

Po njegovem mnenju je verjetno kakšna rana med strankami še prisotna, zato je nemogoče pričakovati, da bo proces sodelovanja potekal prvi teden ali mesec. "A po dobrih dveh letih pa moramo biti v kondiciji, da bomo znali med sabo prepričljivo sodelovati," opozarja Židan.

Janševo povabilo

Janša je sicer pred nekaj dnevi spomnil na partnerstvo za razvoj v njegovi prvi vladi in napovedal, da bodo tudi v tokratnem mandatu k sodelovanju povabili opozicijo. Židan je danes glede možnega sodelovanja pojasnil, da bodo podpirali dobre zakone, ki bodo v korist ljudi.

Sam je sicer že napovedal, da bo po najverjetnejši izvolitvi novega mandatarja takoj odstopil z mesta predsednika DZ. Kako bodo potekali postopki izvolitve novega predsednika, mu koalicijske stranke še niso povedale. DZ bo o Janševem tretjem premierskem mandatu odločal v torek.