Zanimivosti

Ko vrt in lastna prehrana dobita nove dimenzije

Oglasno sporočilo
2. 3. 2020, 16.41
Posodobljeno: 26. 11. 2020, 11.28
Deli članek:

Letošnje leto je marsikoga opomnilo, da ni vse samoumevno.

Dostop do marsičesa je onemogočen ali težak, zaradi različnih razlogov pa je še manj samoumeven dostop kakovostne in zdrave prehrane ter živil. Zanimanje za lastno pridelavo zelenjave je zato v izjemnem porastu, a mnogi se že v začetku srečajo z navidez nepremagljivim izzivom – kje najti prostor in kako ga optimalno urediti.

Čeprav jeseni po večini pobiramo pridelke, je to obdobje tudi idealno za pripravo vrta, da lahko v pomladnem času kar najbolje izkoristimo moč narave. Nič ne de, če vrta še nimamo, zdaj je pravi čas, da si ga uredimo.

Lastna zelenjavna gredica ne glede na bivanjski prostor

Izjemno priročna rešitev za vsak dom je visoka greda, s katero si lahko ne glede na bivanjski prostor in velikost del vrtnin pridelamo sami na naraven način. Postavimo jo lahko namreč na vrt, zelenico, teraso ali dvorišče in celo na balkon, če živimo v bloku, stolpnici ali sredi mesta.

Zavzame lahko toliko prostora, kolikor ga imamo na voljo oziroma kolikor ga potrebujemo glede na naše vrtnarske in prehrambne želje. Kjerkoli bo našla svoje mesto, bo visoka greda funkcijsko in estetsko dopolnila videz doma.

Ekološka hrana visoke kakovosti z manj dela in manj napora

Odlik visoke grede je ogromno. Ne le, da si lahko pridelamo del lastne hrane brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil, vzgojimo si lahko tisto, kar in kolikor potrebujemo, pri tem pa ne porabimo ogromno časa ali energije. Visoke grede namreč ne potrebujejo oranja, obračanja zemlje ali grobega prekopavanja, bolj so zaščitene pred škodljivci in na njih zraste manj plevela, ki bi ga sicer morali odstranjevati. Zahtevajo pravzaprav minimalen trud in hkrati bogato nagradijo, zaradi ustrezne višine pa jih lahko obdelujemo tudi, če imamo težave z bolečinami v križu in rokah.

Z vrtnarjenjem proti stresu in tesnobi

V zadnjih mesecih se je zaradi strahu in številnih ukrepov za preprečevanje širjenja korona virusa izjemno povečala ne le prehrambena, temveč tudi psihična stiska ljudi, zato je izjemnega pomena povečana skrb za naše duševno zdravje. Vrtnarjenje oziroma nega rastlin in veselje ob pobranem pridelku, ki smo ga sami pridelali, pa imata izjemen vpliv.

Stik človeka z zemljo ima že od nekdaj pozitivne učinke, saj delo na vrtu deluje kot sprostitvena terapija, ki spodbuja zadovoljstvo in umirja. Poleg psiholoških koristi pa ima vrtnarjenje tudi pozitivne fizične koristi, saj več časa preživimo na svežem zraku.

Expert za visoke grede

Visoko gredo si lahko z nekaj spretnosti in truda sicer lahko postavimo sami, lahko pa zaupamo strokovnjakom, ki jo bodo prilagodili našim željam in potrebam ter znali izbrati primerne materiale za izdelavo, da nam bo visoka greda dolgo in kakovostno služila, pri tem pa poskrbela še za atraktiven videz našega bivališča.

Visoke grede Expert slovenskega družinskega podjetja Vse za dom d. o. o. s kar 30-letno tradicijo so prepoznavne po vrhunski kakovosti, zanesljivosti in učinkovitosti. Vse njihove rešitve izdelajo in predhodno sestavijo njihovi mojstri že v delavnici, zato lahko vselej zagotavljajo kakovost procesa in izvedbe, nato pa jih pripravljene za uporabo dostavijo do stranke.    

Ne odlašajmo s skrbjo za višjo najvišjo kakovost našega bivanja, omislimo si visoko gredo in naj dimenzije kakovosti našega življenja dobijo nove razsežnosti.