ukrepi, ki jih je sprejela vlada

Šarec zavrnil očitke o nepravočasnem ukrepanju ob grožnjah s pojavom koronavirusa: "Nikakor ne morete reči, da se nič ne dogaja"

A.S./STA
2. 3. 2020, 12.57
Posodobljeno: 2. 3. 2020, 15.00
Deli članek:

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je v odgovoru na poslansko vprašanje zavrnil očitke, da vlada ni ukrepala pravočasno ob grožnjah, da se lahko v Sloveniji pojavi okužba z novim koronavirusom. Ob tem je naštel več ukrepov, ki jih je sprejela vlada.

Primož Lavre
Marjan Šarec je v odgovoru na poslansko vprašanje zavrnil očitke, da vlada ni ukrepala pravočasno ob grožnjah, da se lahko v Sloveniji pojavi okužba z novim koronavirusom.

Poslanka NSi Iva Dimic je namreč v poslanskem vprašanju ocenila, da se je vlada resnosti grožnje izbruha epidemije novega koronavirusa v Sloveniji zavedla šele potem, ko je bil ta odkrit v Italiji in je tam zahteval že prve žrtve. V Sloveniji so zato nastajali številni dvomi, "ki pa jih kot predsednik vlade niste pravočasno zajezili", je dejala.

Šarec je v odgovoru spomnil, da se je kmalu potem, ko so se v Italiji srečali s prvimi primeri koronavirusa in prvimi smrtnimi žrtvami, sestal sekretariat Sveta za nacionalno varnost, kjer so bili navzoči vsi, "ki kar koli pomenijo v sistemu zaščite in reševanje ter varovanja zdravja". Koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni v zdravstvu se po njegovih besedah redno sestaja, predstavniki ministrstva za zdravje so se srečali tudi s predstavniki bolnišnic. "Nikakor torej ne morete reči, da se nič ne dogaja," je dejal.

Javnost po njegovih besedah dnevno obveščajo, ali je v Sloveniji že zaznana okužba s koronavirusom, s tem pa nameravajo nadaljevati vsaj, "dokler bo ta vlada v funkciji".

Glede morebitnega zaprtja mej, kar je kot eno od možnosti napovedal teden dni nazaj, je povedal, da se je minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder pretekli teden udeležil sestanka z zdravstvenimi ministri sosednjih držav, na katerem so med drugim sklenili, da naj meje sosednjih držav ostanejo odprte, vsaj dokler države ne sprejmejo kakšne drugačne odločitve. Dogovorjeno je tudi bilo, da si bodo države delile informacije o potnikih, ki potujejo na okužena območja, potekale bodo tudi redne konference na ministrski ravni.

Ponovil je, da načrti o tem, kako ukrepati, ko se pojavijo prve okužbe, obstajajo. Med drugim je za okužene predvidena karantena, če bi prišlo do širših razsežnosti okužbe, pa se vključita Civilna zaščita in vojaška saniteta.

Dimičevo je med drugim zanimalo, kdo odloča, katere ljudi se bo testiralo. Čudno se ji namreč zdi, da do zdaj v Sloveniji še nismo zaznali nobene okužbe, zato se ji poraja dvom, ali res opravljamo vsa testiranja. Postregla je s primerom družine, ki je po vrnitvi s počitnic v Italiji želela preventivno testirati otroka, a jim je bilo rečeno, da testiranje ni potrebno, dokler otroci ne kašljajo.

"Za testiranja je odgovorna stroka, pri čemer vsa koordinacija poteka preko ministrstva za zdravje. V kolikor se ljudje želijo testirati, mora biti to tudi zagotovljeno," je odgovoril.

Zdravniška zbornica zavrača očitke glede širjenja negotovosti in strahu

Zdravniška zbornica Slovenije zavrača očitke nekaterih politikov in drugih posameznikov, da naj bi širila negotovost in strah v zvezi z novim koronavirusom. Ob tem v zbornici obžalujejo, če je zaradi pomanjkljive komunikacije prišlo do napačnega razumevanja njihovega delovanja. Naredili bodo vse, da bi pomagali pri zajezitvi širjenja virusa.

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je minuli teden namreč dejala, da je zdravnike zaradi novega koronavirusa strah, ker ni na voljo dovolj zaščitne opreme in tudi ne jasnih navodil, kam z bolniki, ki imajo sum okužbe s tem virusom.

Tako premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec kot minister za zdravje Aleš Šabeder sta zavrnila navedbe zbornice, da zdravstvene ustanove ne bi bile obveščene o stanju in ukrepih. "Izjava, da se zdravniki bojijo virusa, je legitimna, ne prispeva pa k umirjanju javnosti," je o izjavi zbornice dejal Šarec. Šabeder pa je zbornico javno pozval, naj nemudoma preneha s sejanjem strahu in panike med prebivalstvom in stroko.

Danes so se ponovno oglasili v zbornici. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so v zbornici ugotavljali, da od pristojnih ni bilo na voljo informacij, ki so jih njihovi člani rabili in so jim zato posredovali številna vprašanja. "Delovanje zdravniške zbornice smo zato usmerili v sprotno zbiranje in posredovanje informacij med našimi člani," so navedli.

Šimen Zupančič / Revija Zarja Jana
Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je minuli teden dejala, da je zdravnike zaradi novega koronavirusa strah.

Dodali so, da obžalujejo, če je zaradi pomanjkljive komunikacije med ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in zbornico prišlo do napačnega razumevanja njihovega ravnanja.

Zdravniki od države pričakujejo predvsem to, da bo poskrbela za dobro centralno vodeno koordinacijo vseh izvajalcev in za zadostno oskrbo z opremo, so poudarili v zbornici.

Ob tem so napovedali, da bodo zdravniki in zobozdravniki, združeni v zbornici, naredili vse, kar je v njihovi moči, da bodo s svojim strokovnim znanjem, delom in medsebojno povezanostjo pomagali pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa ter pomagali vsem morebitnim obolelim k čimprejšnjemu okrevanju.

Vsi testi doslej negativni

V soboto sta se v domovino vrnila tudi zadnja slovenska potnika s križarke Diamond Princess. Oba so iz japonske bolnišnice odpustili, potem ko je bil dvakratni test njunega brisa negativen. Ob prihodu v Slovenijo so jima še enkrat vzeli bris, ki je bil prav tako negativen.

Novi koronavirus je doslej v svetu zahteval več kot 3000 življenj, razširil pa se je že v več kot 60 držav. Največ, 500 novih okužb, so danes zabeležili v Južni Koreji, kjer so zabeležili štiri nove smrtne žrtve. Iz ZDA poročajo o drugi smrtni žrtvi. V Italiji je virus doslej zahteval 35 življenj, okuženih je več kot 1600 ljudi.