Nenapovedan obisk

Šarec: Črnčec kriv tudi za globalno segrevanje

J.P.
19. 2. 2020, 08.21
Posodobljeno: 19. 2. 2020, 09.19
Deli članek:

Nadzor so opravili, kolikor so ga pač lahko, odzvala sta se premier Marjan Šarec in državni sekretar Damir Črnčec.

Bobo
Damir Črnčec in Marjan Šarec

Po včerajšnjem nenapovedanem obisku pooblaščene skupine parlamentarne Komisije za nadzor obveščevalni in varnostnih služb (Knovs) na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), da bi preiskali sum pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji, se je oglasil premier v odhajanju Marjan Šarec.

Spomnimo: NPU so obiskali trije člani Knovsa – poslanec SDS in podpredsednik komisije Žan Mahnič, Zvonko Černač (SDS) in Branko Simonovič (DeSUS). Mahnič je pozneje pojasnil, da so opravili nadzor zaradi suma zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb s strani Šarca in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca "z namenom vplivanja, groženj in tudi izsiljevanja poslancev in vodstev strank bodoče potencialne koalicije".  Dejal je tudi, da se je  v zadnjih dneh vse več govorilo o pritiskih in da naj bi na posameznike pritiskali tudi s podatki, ki jih ima policija o njihovi preteklosti in preteklosti njihovih sorodnikov. 

Po Mahničevih besedah nadzora niso mogli opraviti v celoti, ker ga je blokirala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. "Želeli smo pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov, vendar nam tega ni želela omogočiti," je pojasnil.  Na podlagi tega, kar so člani Knovsa videli in slišali, pa ne morejo ovreči suma, da se to dejansko počne. Po besedah Mahniča je tudi Bobnarjeva dejala, da tega, kar se poroča, ne more ne ovreči ne potrditi. Z ostalimi člani Knovsa se bodo o tem, kako naprej, pogovorili najverjetneje v sredo. "Zlorab obveščevalno-varnostnih služb je bilo dovolj. Meja bi morala biti postavljena že davno. To, kar se trenutno počne, da se posameznikom grozi, če bodo glasovali po svoji vesti v DZ, presega vse meje," je bil jasen poslanec. 

Bobnarjeva je dejala, da jim je pojasnila, da  bo policija predstavila in dala na vpogled samo tiste podatke, do katerih so zakonsko upravičeni, kljub temu so od nje zahtevali pojasnila o konkretnih operativnih zadevah, ki se "niso nanašala na izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov in posredovanje podatkov o vpogledih v evidencah policije za določene konkretne fizične osebe – določene poslance oziroma politike – pri čemer Policija nima pravne podlage, da bi članom Knovs posredovala te podatke". Pri policiji so še dodali, da so članom pooblaščene skupine pojasnili, da lahko navedene podatke pridobijo preko drugih nadzornih institucij, ki so za to pristojne. Svetovali so jim še, da naj, če razpolagajo s podatki o morebitnih zlorabah, sum izvršitve kaznivih dejanj naznanijo "Posebnemu oddelku Specializiranega državnega tožilstva RS, ki je edini stvarno pristojen za preiskavo kaznivih dejanj, ki jih storijo uradne osebe Policije." V zaključku so pri policiji navedli še, da je pooblaščena skupina izvedla tudi nadzor na področju, za katerega je komisija pristojna. To so jim omogočili, pri čemer pa člani komisije nepravilnosti niso ugotovili.

Vse izve iz medijev

Kot je danes zapisal Šarec, je po mnoštvu zapisov in prispevkov o Črnčecu ta verjetno kriv tudi za globalno segrevanje. Da imata vohunsko mrežo, preko katere zasledujeta prvake drugih strank, naj bi zraslo na zelniku SDS in "še koga zraven".

Po njegovih besedah je pod pretvezo, da je zlorabljan NPU, v resnici zlorabljen KNOVS. "Neodvisne institucije preiskujejo madžarske denarce, ki pritekajo vemo kam in zato je potrebno preusmeriti pozornost," je zapisal Šarec. "Nikoli v mandatu nisem pritiskal na medije in komurkoli prepovedoval govoriti in pisati. Če bi imel res tako strahovlado, potem verjetno ne bi bil deležen diskreditacij in to največkrat na čisto osebni ravni. Zato, kdor verjame takim pisanjem, naj jim pač verjame. Janezovi verniki so pa itak prepričani v svoj (njegov) prav in lahko naredi kar koli pa bo še vedno vse v redu," je še dodal. Za konec pa: "Da bi pa komurkoli od predsednikov strank prisluškoval pa ni potrebno, ker vse izvem iz medijev. Bi bilo škoda časa in denarja."

Zdrs v janševistični avtoritarizem

Na facebooku se je odzval tudi Črnčec. Kot je zapisal, sta ga v sedanji vlogi svetovalca za nacionalno varnost v zvezi z Janezom Janšo "neprijetno presenetili in razočarali še dve stvari. Prvič, zakaj je tako uslužen in pokoren do hrvaških nacionalnih interesov, odkrito je sredi Zagreba javno zagovarjal takšna, Sloveniji škodljiva stališča. In, drugič, zakaj in za koliko judeževih srebrnikov, milijonov je prodal slovenske nacionalne interese vzhodni sosedi. Ob medijskih razkritjih, da posredno ali neposredno k stranki SDS in njenemu fakenews imperiju redno pritekajo milijoni se logično zastavljajo vprašanja. Zakaj ti nekdo daje milijone, kakšno izdajo slovenskih nacionalnih interesov pričakuje in seveda nas kot državljane upravičeno zanima tudi izvor tega denarja? Slovenci in Slovenija moramo in bomo dobili odgovore na ta vprašanja". Kot je zapisal, je potreboval čas, da je spoznal vse razsežnosti Janševega delovanja. "Včerajšnje lansiranje fake news o domnevnem množičnem špijoniranju, zloraba Knovs s strani poslancev SDS ter napad na policijo nam kaže kako blizu je Slovenija zdrsu v janševistični avtoritarizem, financiran s počenimi groši iz tujine. Spomnimo se vsi skupaj zgodovine, avtoritarizmi ali totalitarizmi so pohod začenjali prav skozi demokracijo in demontažo njenih institucij," je še zapisal.