PRIPRAVLJENI NA PUST?

Kam se boste odpravili na pustno povorko?

Z.F.
19. 2. 2020, 06.55
Deli članek:

Letos bomo svoj pravi ali drugi jaz na ogled postavili 25. februarja, ko bomo s skupnimi močmi, širom po Sloveniji, poskušali pregnati letos sicer milo zimo. Preverili smo, kje bodo potekala pustovanja, pustne prireditve in karnevali.

Dreamstime
Na Ptuju kurentov zagotovo ne bo manjkalo.

Kot omenjeno, bo zadnji dan pusta letos v torek, 25. februarja, a tako kot vedno se pustno rajanje začne vikend prej, torej v soboto, 22., in v nedeljo, 23. februarja. Morda se številni sprašujete, zakaj pust nikoli na pade na isti datum? Ker je odvisen od velike noči. Pustna nedelja je namreč sedem tednov pred veliko nočjo. Kljub temu pa velja povedati, da se je praznovanje pusta razvilo že v predkrščanski dobi, kjer so slavili več praznikov, ob katerih so se šemili. Kje in kdaj lahko praznujemo?

Dreamstime
Tradicionalna cerkniška maska – laufar.

Hojladrija v Cerknici

V Cerknici se pustovanje letos začne 20. februarja z žaganjem babe in nosi ime Hojladrija, ribičija. Deležni boste slavnostne otvoritve pustnih prireditev in prevzema oblasti. V petek vas od 21. ure naprej vabijo na zabavo s skupinami Pop Design, Nočna pravila in Pivo in čevapi, v soboto pa se boste na večerni zabavi vrteli v družbi skupine Mambo Kings in Ansambla Stil. Veliki pustni karneval se bo zgodil v nedeljo, ob 12.32, kjer se bodo predstavili priljubljeni liki, velike figure in gostujoče maske. Po karnevalu pa sledi rajanje v središču Butal s skupino Jelen in Modrijani. Seveda se bo veselo pustno vzdušje nadaljevalo vse do pepelnične srede, ko bodo v najstarejši premikajoči pustni ulični predstavi na Slovenskem, z ognjeno-mokrim koncem, pokopali pust.

60. mednarodni pustni festival na Ptuju

Na Ptuju so s kurentovanjem letos začeli 15. februarja, zaključili pa ga bodo 25. Desetdnevno dogajanje tako kot vsako leto zajema več kot 70 dogodkov za vsak okus, Ptujčani pa Kurentovanju, ki daje utrip mestu in okolici, pravijo kar peti letni čas. V bogatem programu se bodo zvrstile številne zabave, plesi, koncerti, etnografski, umetniški, družabni, dobrodelni, otroški in drugi dogodki. Odvijalo se bo tudi največje karnevalsko srečanje otrok, veliki pustni bal, etno povorka in še in še.

Dreamstime
Na Viru bodo veselo pustno rajanje obeležili v soboto.

30. pustni karneval na Viru

Na Viru se bo veselo pustno rajanje začelo na pustno soboto, kjer se bo že kmalu po poldnevu začelo pustno rajanje za otroke in velika povorka otroških pustnih mask, ki bo krenila iz Češminovega parka do ogrevanega šotora. Ob 16.uri pripravljajo družinsko rajanje z Nipkejem, ob 20. uri pa bodo zbrane ogreli Vili Resnik in Kingstoni. Dogajanje se bo nadaljevalo tudi v nedeljo, kjer se lahko udeležite zabave z glasbeno skupino Dežur.