Pohod na Vogel v zahtevnih razmerah

Steza je bila ledena, 23-letnici je zdrsnilo in 200 metrov se je kotalila po strmem pobočju

G.G.
31. 1. 2020, 10.35
Posodobljeno: 31. 1. 2020, 10.50
Deli članek:

V četrtek popoldne se je ob vračanju z Vogla poškodovala 23-letna planinka.

Profimedia
Potrebovala bi takšne, prave dereze, z "zobmi". Edino te so primerne za pohode v gorah in hribih.

Profimedia
Derezice niso dereze. Niso primerne za hojo v gore, ko je tam sneg in led. Primerne so hojo po zasneženih gozdnih cestah in po planotah.

Planika se je v družbi 37-letnika ob 9. uri podala na pohod. Na planino Podkuk sta se pripeljala z avtom, od tam pa sta jo mahnila proti vrhu Vogla, ki leži na nadmorski višini 1922 metrov. Vmesna točka je bila planina Razor, od koder sta nadaljevala pot proti Voglu. Zaradi zasnežene in deloma poledenele poti sta si na planinske čevlje nataknila t.i. urbane derezice, ki niso najbolj primerne za hojo po zahtevnih zaledenelih in zasneženih gorskih stezah.

Kakšnih 150 metrov pod Vrhom Vogla sta se zaradi močnega vetra obrnila in začela s spustom, vendar ne po isti poti. Ubrala sta planinsko stezo proti Žabijskem Kuku oziroma planini Razor. Pri hoji sta si pomagala vsak z eno pohodno palico, saj je bila steza pokrita s tanko plastjo ledenega snega, po vrhu pa je bilo še nekaj svežega snega. Nevarno! Že po 50 metrih je 23-letnici zdrsnilo. Zakotalila se je po strmem pobočju in po 200 metrih drsenja obležala nezavestna. Na srečo je po nekaj minutah prišla k sebi, do nje pa se je spustil tudi prijatelj in ji pomagal. Ker ni bilo signala, je odšel do bližnjega grebena in od tam poklical reševalce.

Posredovali so policisti gorske enote in reševalci GRS Tolmin. Poškodovano planinko so z vojaškim helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center. Po prvih ugotovitvah je »le« lažje poškodovana, prejela je udarec v glavo in odrgnine, so sporočili s PU Nova Gorica.