Ustavna obtožba

Konec zasliševanj o Trumpovih nečednostih?

G.G./STA
31. 1. 2020, 09.59
Posodobljeno: 31. 1. 2020, 10.02
Deli članek:

Ameriški demokrati so pozno v četrtek doživeli hud udarec, ko je eden od štirih republikanskih senatorjev, ki bi lahko podprli zaslišanje dodatnih prič na sojenju predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v senatu zaradi ustavne obtožbe, sporočil, da predloga ne bo podprl.

Profimedia
Lamar Alexander ne bo podprl zaslišanja prič.

Ameriški senat naj bi danes glasoval o predlogu demokratov, da bi na sojenju Trumpu dovolili zaslišanje dodatnih prič na čelu z nekdanjim svetovalcem za nacionalno varnost ZDA Johnom Boltonom.

Senator Lamar Alexander, eden od štirih republikancev, ki bi lahko zagotovili dovolj glasov za podporo predlogu, je napovedal, da ga ne bo podprl. To pa utira pot morebitni oprostitvi Trumpa v senatu že danes ali najkasneje v soboto po srednjeevropskem času.

Po odgovorih na vprašanja senatorjev je Alexander dejal, da so demokrati dokazali, da so bila Trumpova dejanja "neprimerna", da pa "ni potrebe po več dokazih za nekaj, kar je že bilo dokazano" in ne pomeni kršitve, ki bi zahtevala odstavitev predsednika. Meni, da se morajo ljudje na volitvah odločiti, kako se bodo odzvali na predsednikova dejanja.

Vodja senatne demokratske manjšine Chuck Schumer je sicer že v sredo zvečer priznal, da bodo demokrati težko na svojo stran pridobili najmanj štiri republikanske senatorje. Tako je sedaj pričakovati, da bodo senatorji zavrnili dodatne priče in da bo sledilo glasovanje, na katerem bo zaradi republikanske večine Trump oproščen.

Za obsodbo in odstavitev s položaja predsednika ZDA je namreč v 100-članskem senatu potrebnih 67 glasov. Trumpovi republikanci imajo v senatu 53 sedežev in nobenega dvoma ni, kako se bo glasovanje razpletlo.