Rašomonsko

Cerar: Sodba Sodišča EU ni pravna zmaga Hrvaške! Janša: Leva vlada po nepotrebnem zapravila veliko denarja

G.G./STA
31. 1. 2020, 11.07
Posodobljeno: 31. 1. 2020, 13.12
Deli članek:

Odločitev Sodišča Evropske unije si vsaka stran interpretira po svoje. Različni pogledi pa so tudi znotraj Slovenije.

Bobo
Pričakovano različni pogledi Janše in Cerarja. Kako bi pa potem sodelovala v morebitni novi vladni koaliciji?

Sodišče EU se je danes v Luksemburgu v sodbi o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji med državama izreklo za nepristojno. A hkrati je sodišče sporočilo, da morata Slovenija in Hrvaška storiti vse potrebno za izvršitev arbitražne razsodbe.

Slovenski predsednik Borut Pahor je dejal, da današnja odločitev evropskega sodišča ničesar ne spreminja.

Najprej k zunanjem ministru v odhajanju Miru Cerarju, ki je bil predsednik vlade v času, ko je Slovenija vložila tožbo proti Hrvaški. Cerar je zadovoljen, da je Sodišče EU izrecno potrdilo, da je arbitražna razsodba veljavna in zavezujoča, obžaluje pa, da Sodišče EU ni zbralo dovolj poguma, da bi odločilo o pomembnem pravnem vprašanju v EU: "To pomeni, da o vsebini zadeve o kršitvi evropskega pravnega reda ne bo odločalo." 

"Sodba Sodišča EU ni pravna zmaga Hrvaške, vsak teden jo bomo spomnili, da mora spoštovati arbitražno razsodbo," napoveduje Cerar in dodaja, da "nobena akrobacija hrvaške strani tega dejstva, ki je zapisano v izjavi (sodišča), ne more spremeniti in te zadeve so končno zapisane črno na belem."Cerar, ki verjame, da bo tudi Hrvaška postopno spoznala, da se je treba obnašati bolj evropsko, bolj konstruktivno in v skladu s pravom, zaključuje: "Slovenija mora biti potrpežljiva. Pravo je na naši strani, meja je določena, mi smo jo uzakonili. Nobenega razloga ni za kakršnokoli vznemirjenje in hitenje, moramo pa vztrajno vršiti pravni pritisk."

Predsednik SDS Janez Janša se je odzval na twitterju. Po njegovem je leva vlada po nepotrebnem zapravila veliko davkoplačevalskega denarja. Pripisal je še ključnika arbitraža in "plačajte sami".

Plenković poziva Slovenijo k dvostranskim pogajanjem

Bolj na strani Janše je tudi predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković. "Današnja sodba sodišča Evropske unije, ki se je razglasilo za nepristojno za odločanje v postopku, ki ga je Slovenija sprožila proti Hrvaški, je zmaga hrvaških argumentov, ki smo jih izpostavili v ugovoru o pristojnosti,", je zapisal Plenković v prvem tvitu. "Zato znova pozivam Slovenijo k dialogu in dvostranskim pogajanjem, da bi prišli do obojestransko sprejemljive in trajne rešitve vprašanja meje," je dodal.

Cerar je medtem že sporočil, da za Slovenijo dvostranski pogovori "absolutno niso sprejemljivi".