Zaslišanje odvetnika Petra Žnidaršiča

"V bistvu ima srečo, da se piše Kangler. V postopkih za nekega Janeza Novaka se to redno dogaja, a se nič ne zgodi"

G.G./STA
21. 1. 2020, 11.06
Posodobljeno: 21. 1. 2020, 11.20
Deli članek:

"V zadevi Kangler se policijo in tožilstvo izkorišča za politične obračune," je med drugim dejal odvetnik Peter Žnidaršič, ki je nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja zastopal na sodišču.

Bobo
Franc Kangler

Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Kangler je v nadaljevanju zasliševanja prič danes izprašala odvetnika Petra Žnidaršiča, ki je pojasnil, da je zastopanje Kanglerja prevzel potem, ko je njegov kolega iz Odvetniške pisarne Čeferin Marko Bošnjak postal sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice. "Bilo je kakih 17 ali 19 zadev, ne vem točno, saj se jih je nekaj ustavilo že v predkazenskem postopku," je povedal Žnidaršič. 

Poudaril je, da je bil v veliki večini zadev Kangler oproščen ali je bil postopek zoper njega ustavljen. "V teh postopkih mi je kot bivšemu sodniku nedoumljivo, da smo bili uspešni na vseh ostalih sodiščih, samo v Mariboru ne," je dejal. 

Zakaj niso zaslišali prič?

Med podrobnostmi s sojenj, ki so jih na preiskovalni komisiji pod vodstvom poslanca SDS Žana Mahniča danes podrobno obdelali, je bilo dejstvo, da mariborski sodniki niso ugodili predlogu Kanglerja za zaslišanje določenih prič. "Sodnica v Murski Soboti je edina imela toliko strokovnega poguma, da je naredila to, kar je treba narediti. Zaslišati priče. Vrhovno sodišče je lepo reklo, da če je vsaj majhna možnost, da so dokazi v prid obdolženca, je te treba izvesti," je pojasnil odvetnik. 

Po Žnidaršičevih ocenah Kangler sicer ni osamljen primer. "Na žalost je to na naših sodiščih kar stalna praksa. Postopki zoper Kanglerja niso nobena velika izjema. V bistvu ima prav srečo, da se piše Kangler. V postopkih za nekega Janeza Novaka se to redno dogaja, a se nič ne zgodi," je ponazoril Žnidaršič in dejal, da je v primeru kazenskih postopkov zoper nekdanjega župana Maribora bolj kot sodniki problematično tožilstvo. "V zadevah Kangler se je jasno videlo, da je obtožba narejena, ker mora biti narejena. Tako obširni izreki in tako nerazumljivi, kot so v več primerih bili, so samo takrat, ko je tožilstvo na nek način prisiljeno narediti obtožbo," je še dejal pred komisijo, na kateri sta mu postavljala vprašanja še dva poslanca SDS, Dejan Kaloh in Zvonko Černač

V ponedeljek je komisija zaslišala Jano Dolenc in Andreja Kranjca, ki sta bili priči pri izvedbi hišne preiskave na Kanglerjevem domu maja 2011.