Preračunljivo

Salviniju imuniteto odvzeli poslanci lastne stranke

B.K.
21. 1. 2020, 08.43
Posodobljeno: 21. 1. 2020, 11.40
Deli članek:

Zloglasni italijanski desničarski politik Salvini je ostal brez imunitete in to je natanko tisto, kar si je želel.

Profimedia
Matteo Salvini

Vodji desničarske italijanske stranke Liga Matteu Salviniju, ki je pred časom opravljal funkcijo notranjega ministra v takratni koalicijski vladi med Ligo in populističnim Gibanjem 5 zvezd, je italijanski Senat odvzel poslansko imuniteto. Najbolj nenavadno pri tem pa je, da za odvzem niso glasovali njegovi nasprotniki pač pa člani njegove lastne stranke. In to zato, ker jim je tako naročil.

Salvini bo sedaj najverjetneje moral na sodišče, kjer bo obtožen ugrabitve migrantov. Gre za tožbo, ki jo je decembra lani predlagalo italijansko državno tožilstvo, ker Salvini med svojim ministrovanjem več dni s krova ladje, ki je priplula v italijansko pristanišče, ni izpustil 131 migrantov, ki so se pripeljali z njo.

Profimedia
Senatna dvorana je bila med glasovanjem skoraj prazna. Udeležili so se ga le poslanci Salvinijeve Lige.

Vseeno mora odvzem imunitete najprej potrditi še senat v polni zasedbi. Salvinijevi nasprotniki iz Gibanja 5 zvezd ter Demokratske stranke so sejo namreč bojkotirali. Salviniju očitajo, da izvaja populistični manever in da želi s sojenjem še bolj utrditi svojo priljubljenost med italijanskimi volivci, ki mu v anketah javnega mnenja izrekajo visoko podporo. Za odvzem imunitete je tako glasovalo le pet senatorjev Lige, pet jih je bilo proti, kar pa je bilo dovolj za sprožitev postopka, ki se bo pred polnim senatom nadaljeval februarja.

Reuters
Matteo Salvini je pri velikem delu italijanskih volivcev zelo priljubljen.

Tveganje je za Salvinija sicer veliko. Če bi ga sodišče spoznalo za krivega omenjene ugrabitve, bi lahko dobil do 15 let zaporne kazni. A sodni postopki v Italiji trajajo dolgo in Salvini bi lahko sodišče obiskoval več let, preden bi mu to izreklo sodbo. V tem času pa bi lahko kapitaliziral na javni podpori, ki bi mu jo sodni proces prinesel. "Najti bodo morali zelo veliko sodno dvorano, šlo bo namreč za sojenje proti italijanskemu ljudstvu," je na družbenem omrežju zapisal samozavestni Salvini.