smučišče

Na Mariborskem Pohorju v soboto smuka vse do doline

B.K./STA
17. 1. 2020, 08.19
Posodobljeno: 17. 1. 2020, 08.22
Deli članek:

Mesec dni pred letošnjo 56. Zlato lisico bodo Marpromovi upravljavci žičniških naprav in prog v soboto poleg ostalih smučarskih prog, ki so odprte že doslej, v soboto prvič letos odprli tudi snežni stadion. Kot so sporočili iz Marproma, bo tako smuka možna vse do doline, snežni stadion pa bo ostal odprt do nadaljnjega.

STA
Smučišče Pohorje

Ker letošnje vremenske razmere slovenskim smučarskim centrom niso naklonjene, so morali na Pohorju omenjeno progo v zadnjih dneh zasnežiti s pomočjo snežnih topov. Po zaslugi vsaj nekoliko nižjih temperatur preko noči jim je uspelo izdelati dovolj snega, da bodo lahko progo pripravili za varno in kakovostno smuko.

Iz Marproma so še sporočili, da bo imel snežni stadion ob odprtju 30 do 40 centimetrov debelo snežno podlago, sedežnica Radvanje pa bo obratovala konec tedna v času dnevne smuke.

Ob tem na Pohorju od sobote uvajajo še eno novost, in sicer posebne vozovnice za turne smučarje. Te bodo za turno smuko na Piskru na Arehu stale pet evrov in bodo vključevale še en prevoz s sedežnico Pisker. Vozovnica za turno smuko na Mariborskem Pohorju bo stala 15 evrov in bo omogočala en prevoz s katerokoli delujočo napravo.

Ker širina prog turnim smučarjem trenutno še ne dopušča hoje navkreber, bo ta za zdaj dovoljena samo na Piskru v času odprtja smučišča. Ko bodo zagotovili zadostno širino prog, pa bo ta mogoča tudi na mariborskem delu.

STA
Mariborsko Pohorje.

Sicer pa bodo v naslednjih dneh zaradi zagotavljanja varnosti na Pohorju izvedli poostren nadzor spoštovanja smučarske zakonodaje. Ta bo potekal tudi v času, ko smučišča niso odprta.

Mariborsko Pohorje z Arehom se trenutno uvršča med domača smučarska središča z največ delujočimi žičnicami. Ta čas je namreč v pogonu devet naprav - na mariborskem delu gondola, trakova Bejbika 1 in 2 ter sedežnici Sleme in Poštela, na areškem pa sedežnica Pisker in vlečnice Cojzarica, Areh ter Vali.

Med četrtkom in soboto znova poteka tudi nočna smuka, saj so osvetljena smučišča od Bellevueja do spodnje postaje Poštele v omenjenih dneh odprta med 18. in 21. uro. Zaradi dnevnih temperatur nad ničlo pa v času med dnevno in nočno smuko do nadaljnjega ne teptajo prog.

Maribor je sicer v pričakovanju letošnje 56. Zlate lisice, tekme alpskih smučark za svetovni pokal v veleslalomu in slalomu, ki bosta letos, če bodo seveda pogoji v muhasti zimi to dopuščali, potekali nekoliko pozneje kot običajno, in sicer 15. in 16. februarja.