Večerne urice

Ob kateri seriji se konec dneva sprostijo politiki?

Luka Tetičkovič
17. 1. 2020, 06.41
Posodobljeno: 17. 1. 2020, 15.44
Deli članek:

Na vprašanje nam je odgovorilo pet parlamentarnih strank, neuradno smo izvedeli, kaj naj bi članstvu priporočal predsednik SDS. Preverite, ali se vaš okus za serije, kje stika z okusom politikov in s katerimi.

STA
V SAB gledajo predvsem serije, ki se vživljajo v osebno izkušnjo liberalnih politikov.

Zmago Jelinčič, predsednik SNS

Mentalist in Dr. Bull

»G. Jelinčič v prostem času gleda, in seveda tudi priporoča, seriji Mentalist in Dr. Bull ter katerokoli serijo na programu History Channel,« so nam sporočili iz Slovenske nacionalne stranke. Naslovni junak pri obeh serijah z dvomljivo psevdoznanostjo »bere« motivacije in interese ljudi ter s pomočjo tako zbranih informacij z njimi manipulira.

STA
Zmago Jelinčič

Maša Kociper, vodja poslanske skupine SAB

Hiša iz kart in Zahodno krilo

»Glede na moje trenutno delo ni naključje, da me že od nekdaj zanimajo serije z nekoliko več politične vsebine. Tako sem pred mnogimi leti redno spremljala angleško serijo Ja, gospod premier (Yes, Prime Minister) in ameriško serijo Zahodno krilo (The West Wing). Pozneje je sledil ogled serij Oblast (Borgen) in Hiša iz kart (House of Cards), v zadnjem času pa MatiOčeSin (MotherFatherSon) z odličnim Richardom Gerom v glavni vlogi,« so nam odgovorili v Stranki Alenke Bratušek. Izbor Kociprove je pričakovan, njena predsednica Alenka Bratušek se je denimo že kot premierka identificirala z narativom serije Oblast – ki opisuje vsakdan liberalne danske premierke. »Prav zdaj zaporedoma (čeprav z zamudo) spremljam serijo Krona (The Crown) in to ne samo zaradi njenega političnega ozadja, ampak tudi zato, ker menim, da gre za odlično produkcijo Netflixa z vrhunsko igralsko zasedbo,« je dodala Kociprova.

Luka Mesec in Matej T. Vatovec, Levica

STA
Mesec in Vatovec gledata serije, priljubljene med milenijsko generacijo.

Prisegata na sodobno produkcijo

Med naslovi, kot so liberalno usmerjene politične serije Hiša iz kart, Črno ogledalo in Deklina zgodba, izbira tudi Matej T. Vatovec, izbira vodja poslanske skupine Levica. Z Luko Mescem, koordinatorjem stranke Levica, se Vatovčev okus stika pri kriminalki Mindhunter in pri komediji Ruska lutka (Russian Doll).

Poleg tega Mesec gleda še satirično serijo Nasledstvo (Succession), ki si za predmet jemlje generacijski prenos oblasti v oligarhični medijski družini, domnevno krojeni po zgodbi Ruperta Murdocha. Med bolj sproščenimi naslovi je Mesec izbral tragikomedijo Bolhača (Fleabag) in satirični prikaz Hollywooda v risani seriji BoJack Horseman. Mesec omenja še seriji You in The End of the F***ing World, Vatovec pa serije Sherlock, The Alienist in Santa Clarita Diet.

Brane Golubović in Rudi Medved, LMŠ

Medved si je ogledal vse sezone Reke Ljubezni.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je konec leta pogledal serijo Mindhunter, potem pa si je ogledal še serijo Messiah, ki človeka, ki bi lahko bil Jezus Kristus, prestavi v kaos modernega sveta.

Prejeli smo še odgovor ministra za javno upravo Rudija Medveda, ki »gleda bolgarsko serijo Zveze, ki jo opisuje kot odlično situacijsko komedijo o vsakdanjih družinskih zapletih. Gledal je tudi Igro prestolov in vse sezone Reke ljubezni, če je le bil doma.«

Židan ima raje filme

Bobo
Han priporoča serijo Jezero, Židan raje gleda filme.

Predsednik SD Dejan Židan serij ne gleda, saj ima raje filme. Nazadnje si je ogledal francosko dramo Resnica, ameriške Noro bogati Azijci, Amazing Grace in zadnjo Vojno zvezd: Vzpon Skywalkerja.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han si je z zanimanjem ogledal serijo Oblast (Borgen), zdaj pa spremlja slovensko kriminalko Jezero. To serijo priporoča tudi minister za kulturo Zoran Poznič. Minister za šolstvo Jernej Pikalo si je ogledal serije Sherlock, Črno zrcalo, Elizabeta, Chef's table in Madam Secretary, pri tem je dodal, da občasno serije gleda zaporedno, torej več epizod naenkrat.

Pravosodna ministrica Andreja Katič je spremljala serijo Zahodno krilo, danes pa za serije ne najde več časa.

Janša domnevno za serije ukoreninjene v resničnosti

Imperij pregrehe in Vohun

Čeprav nam stranka SDS na vprašanja ni odgovorila, smo uspeli izvedeti, kaj naj bi njen predsednik Janez Janša priporočal za ogled svojemu članstvu. Gre za seriji Imperij pregrehe, ki delno temelji na resničnem življenju mafijca Enocha L. Johnsona v času prohibicije alkohola, in serijo Vohun (The Spy), v kateri Sacha Baron Cohen igra izraelskega vohuna Eli Cohena, ki se mu je uspelo prebiti med svetovalce sirskega ministra za obrambo. Pri tem je bil odkrit in leta 1965 obešen.