bodo vozniška dovoljenja razveljavili?

Prejel tudi do 4000 evrov podkupnine, da jim je omogočil opravljanje pisnega dela izpita, pri tem mu je pomagal javni uslužbenec

A.S.
10. 1. 2020, 13.04
Posodobljeno: 10. 1. 2020, 13.28
Deli članek:

Na začetku lanskega leta je Javna agencija za varnost prometa ljubljanske policiste obvestila o sumljivih dogodkih, povezanih z opravljanjem vozniških izpitov. Policisti so vzeli stvar v svoje roke in ugotovili, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum prejemanja in dajanja podkupnine pri opravljanju pisnega dela vozniških izpitov.

Bobo
Tarifa, ki je začela veljati 1. januarja, temelji na odhodkih, ki nastajajo z zagotavljanjem opravljanja vozniških izpitov in številu vozniških izpitov v letu 2016.

Ljubljanski policisti so v sodelovanju s kriminalistično policijo in policisti iz drugih enot v torek na 81 različnih lokacijah po Sloveniji opravili hišne in osebne preiskave. Tekom preiskav so pridržali 28-letnika in 36-letnika ter ju kasneje tudi izpustili.

Policisti so namreč ugotovili, da je 28-letnik v obdobju med junijem leta 2018 in februarjem 2019 76 osebam v prostorih AVP-ja omogočil opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita, seveda, na nedovoljen način. Pri tem mu je pomagal 36-letnik preko svojega službenega dostopa. 28-letniku je omogočil, da se je iz svoje elektronske naprave iz oddaljenega dostopa prijavil v pisni del vozniškega izpita in dostopal do testov, ki so jih opravljali kandidati. V te je nato v njihovem imenu vnesel pravilne rešitve ter jim tako omogočil, da so opravili izpit. Tega ni počel zastonj. V žep je pospravil med 200 in 4000 evri za izpit, del denarja je namenil tudi 36-letnemu pomočniku.

Trenutno je 78 fizičnih oseb osumljenih storitve 154 kaznivih dejanj dajanja in sprejemanja podkupnine, sta zapisala Irfan Beganović, pomočnik komandirja Policijske postaje Ljubljana Center, in Martin Rupnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana.

Predkazenski postopek je aktivno usmerjalo ljubljansko okrožno tožilstvo, policisti pa bodo tožilstvu med drugim predlagali tudi, da se vsa sporno pridobljena vozniška dovoljenja razveljavijo.

Policisti z zbiranjem obvestil aktivno nadaljujejo.

Prijav korupcije je izredno malo, saj se dejanja praviloma dogajajo v zaprtih krogih, kjer je korist obojestranska, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. "Največ korupcijskih kaznivih dejanj se odkrije pri preiskovanju drugih dejanj, najpogosteje pa se prepletajo z gospodarskimi kaznivimi dejanji," so zapisali. V zadnjih letih ljubljanski policisti sicer beležijo postopno rast števila odkritih in preiskanih korupcijskih kaznivih dejanj. 

Policijska uprava Ljubljana
Pregled korupcijskih kaznivih dejanj na ravni Policijske uprave Ljubljana in celotne Slovenije.