Zahtevna operacija srca

FOTO: Gasilec iz zobovja poskušal zbezljati pokovko, pristal je na operacijski mizi in skoraj umrl

R.T.
10. 1. 2020, 10.28
Posodobljeno: 10. 1. 2020, 10.52
Deli članek:

Med basanjem s pokovko je 41-letnega moškega eno od jedrc skorajda stalo življenja. Staknil je okužbo, ki jo je rešila šele operacija srca.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Za nažiranjem s pokovko, pest za pestjo, pogosto ostanejo majhni delčki, ki se radi zagozdijo v špranje in škrbine zlasti med kočniki. Če ni pri roki zobotrebca, lahko sledijo tudi ure mučnih akrobacij z jezikom, vtikanja prstov v gofljo in umivanja zob. Zveni znano? 41-letni gasilec Adam Martin iz ribiške vasice Coverack v osrčju britanskega Cornwalla je posegel po nekoliko bolj nekonvencionalnih pripomočkih, ki pa so ga skoraj stali življenja. 

Zdravniki, ki so ga sprejeli na urgenco, menijo, da je okužbo, ki mu je močno poškodovala srčne zaklopke, staknil med uporabo improviziranih, doma »izdelanih« zobozdravstvenih pripomočkov. Eno jedrce mu je še posebej nagajalo, Martin pa je resda začel s standardnim zobotrebcem, a ta ni opravil svojega dela, zato je poprijel za pokrovček za kemični svinčnik, kos jeklene žice in na koncu žebelj. Pristal je na operacijski mizi, po dveh operacijah in novi srčni zaklopki pa je stopil na pot proti okrevanju.

Občutljivi kotički 

Občutljivo tkivo, ki tvori dlesni, je polno krvnih žilic, ki kar prosijo po poškodbi. Ne terja veliko drezanja, pa se kapilara odpre, s tem pa se na stežaj odprejo vrata za patogene. Že samo usta zdravega človeka so dom najmanj 700 vrstam bakterij, o mnogih med njimi pa vemo zelo malo, z dodatnim vnosom z žebljem ali pokrovčkom pa kar prosimo za težave, navajajo na portalu ScienceAlert. Večino mikroorganizmov, ki se jim uspe prebiti skozi zunanjo zaščito, v telesu pričakajo levkociti, vojaki imunskega sistema, a nekateri patogeni jih lahko prelisičijo in posledično prosto potujejo po krvnem obtoku. Če si dom najdejo v predelu srca in si tam ustvarijo družino, se nam ne piše nič dobrega. Sledi namreč vnetje notranje srčne mrene oziroma endokarditis, okužba, če je ne takoj začnemo zdraviti z antibiotiki, pa lahko hitro ugonobi srčne mišice in zaklopke. Tveganja za hitro smrt je kar 10- do 30-odstotno, a se je Martin znašel med srečneži. Zaradi utrujenosti, glavobolov in nočnega potenja je na srečo pravočasno obiskal zdravnika. »Pojasnili so mi, da če takrat ne bi obiskal osebnega zdravnika, bi bil mrtev v treh dneh,« je dejal za lokalni medij Cornwall Live.

Njegov osebni zdravnik, ki ga je obiskal 7. oktobra lani, dober teden po lastnem »posegu« z žico in žeblji, je zaslišal šum na srcu, krvni testi pa so razkrili okužbo, zato mu je predpisal antibiotike. Martinu se je nato na palcu na nogi pojavil še izpuščaj, vsi simptomi skupaj pa so kazali na Janewayjevo lezijo, kar je znak, da je srce v resnih težavah. Dva tedna pozneje se je zaradi nespečnosti in bolečin v nogah vrnil v bolnišnico. »Srce mi ni več delovalo pravilno. Bil sem sesut. Okužba mi je požrla srčne zaklopke,« je še pojasnil. Antibiotiki so bili neučinkoviti, okužba je preveč napredovala, zdravniki pa so mu morali zamenjati uničeno aortno zaklopko, kirurško popraviti mitralno zaklopko in odstraniti absces.