Milijonske izgube

Slovenska smučišča zaradi mile zime na robu obstoja

Žiga Kariž
9. 1. 2020, 06.44
Deli članek:

Slovenski žičničarji so letos spet na robu obupa: novega snega ni, visoke decembrske temperature so pobrale vsega zapadlega, gostov na smučiščih je premalo. Bo država pomagala?

RTC Krvavec
Smučišča rešujejo nižje temperature v zadnjih dneh.

»Gre za naravno katastrofo!« se strinjajo slovenski žičničarji, ki že več kot mesec dni nemočno gledajo v nebo in čakajo na sneženje. A so bile decembra temperature previsoke; kar je padlo snega, ga je sproti pobralo deževje. Redka jutra, ko se je temperatura spustila pod ledišče, so izkoristili za umetno zasneževanje, ki jim je med prazniki omogočilo, da so odprli vsaj nekaj prog in začeli poslovati. Edino smučišče, kjer se lahko pohvalijo z zajetno snežno odejo, je Kanin, kjer pa so se še pred nekaj dnevi ukvarjali s tehničnimi težavami, zaradi katerih niso smeli zagnati nihalke. No, te so zdaj odpravili, in tako so edino smučišče v Sloveniji, kjer se lahko smuča na vseh progah, deluje pa tudi povezava z italijansko Sello Neveo (Nevejsko sedlo). Najhuje je seveda na Voglu, ki je umeščen v Triglavski narodni park, zaradi česar je tam prepovedano umetno zasneževanje. Petindvajset centimetrov snega omogoča delovanje le ene proge, zato te dni opažajo več sprehajalcev in pohodnikov kot pa smučarjev.

Celodnevne smučarske vozovnice slovenskih smučišč so še vedno cenejše od vozovnic smučišč v tujini. Medtem ko pri nas najdražja stane 35 evrov, se v Avstriji in Italiji cene dnevnih vozovnic gibljejo okoli 50 evrov. 

Zmrznjena rešilna bilka

Kot kaže, vreme žičničarjem tudi v prihodnjih dneh ne bo prineslo olajšanja v obliki snežnih padavin, a tolažijo se lahko vsaj z nizkimi temperaturami, ki jim omogočajo umetno zasneževanje. V Kranjski Gori bodo tako danes sedmim že odprtim progam dodali še tri, na Pohorju upajo, da bodo lahko že v naslednjih dneh odprli proge vse do doline, tudi na Krvavcu topovi bruhajo sneg noč in dan.

Popusti                                                     

Zaradi slabših snežnih razmer imajo koristi predvsem tisti, ki so bolj skromni, saj nekatera smučišča zaradi delne operativnosti ponujajo vozovnice po znižanih cenah. Tako so na blagajni Krvavca dnevne smučarske vozovnice za odrasle do preklica še vedno na voljo po predprodajni ceni 30 evrov, na Voglu zaračunavajo le prevoz z nihalko, ki stane 20 evrov, na Rogli odrasli plačajo po 30 evrov, na Pohorju so ceno znižali s 33 na 26 evrov. Polno ceno je trenutno treba plačati le na Kaninu in v Kranjski Gori.

STA
Bo minister Počivalšek uslišal žičničarje?

Upravičeni do državne pomoči? Žičničarji trdijo, da bi morali biti, tako kot kmetje, ki prejmejo v primeru suše državno pomoč, tudi oni upravičeni do državih sredstev. Ob tem opozarjajo na subvencije, ki jih prejemajo njihovi kolegi v tujini. 

Poziv ministru

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zagotovo že vajen, da ga žičničarji ob toplih zimah, ki smo jim priča v zadnjih letih, prosijo za pomoč. No, če smo bolj natančni, državno pomoč zahtevajo in ob tem opozarjajo, da Slovenija žičnice potrebuje, saj zagotavljajo zaposlitev za več sto ljudi. En žičničar pa naj bi ustvaril še šest dodatnih delovnih mest v gostinstvu, hotelirstvu, pri zasebnikih, ki oddajajo namestitvene zmogljivosti, in v drugih dejavnostih. Da smučišča bogatijo turistično ponudbo cele države, je neizpodbitno dejstvo. Žičničarji trdijo, da v letošnji sezoni beležijo že milijonske izgube. Združenje slovenskih žičničarjev že več let opozarja, da sosednje države dejavnost svojih smučišč izdatno subvencionirajo. Minister Počivalšek bo njihovim zahtevam in argumentom prisluhnil jutri, ko se bodo usedli za skupno mizo in iskali rešitve.