PIJANI V SEDLU

Slovenski kavboji: Na Dolenjskem lani v manj kot mesecu dni dva pijana jezdeca

S.S.
9. 1. 2020, 06.43
Posodobljeno: 22. 1. 2020, 10.40
Deli članek:

Prejšnji konec tedna so črnomaljski policisti obravnavali pijanega jahača. Zaskrbljeni občani so na relaciji Občice–Gaber opazili konjenika, ki je v sedlu dremal in dajal videz, da se bo vsak čas zvrnil s konja …

Pixabay
Dvema kavbojema z Dolenjske je alkotest nameril skoraj dva promila oziroma več kot en miligram alkohola v litru izdihanega zraka.

Na kraju so policisti takoj posumili, da je mladenič zaspal, ker je pregloboko pogledal v kozarec. Domneve so se uresničile, alkotest je jezdecu nameril kar 2,08 promila.

Za konja so poskrbeli konjenikovi znanci, policisti pa so 23-letniku izdali plačilna naloga, ker med ježo ni uporabljal zaščitne čelade in ker je jezdil po državni cesti. Doletela ga bo tudi globa, ker je jezdil pijan, saj 92. člen zakona o pravilih cestnega prometa med drugim veleva, da mora biti jahač telesno sposoben za ježo in mora obvladovati žival.

Iz sedla v komo, iz bolnišnice na njivo

Primer pa sploh ni osamljen. Ko smo novico objavili na spletni strani, se je oglasil bralec Stanko iz Prlekije in povedal, česar policijske kronike niso obeležile. In sicer, da se je pred kratkim enako zgodilo v tistih koncih vsem znanemu mesarju. »Pred mesecem dni je padel s konja pijan kot čep, direkt na betonski steber, in padel v komo za pet dni. Ko se je zbudil, je z besedami 'runo mam še na njivi' potrgal napeljavo s sebe in odkorakal iz bolnišnice,« je povedal in poudaril, da bi jo dotični mesar lahko odnesel precej bolj tragično. »Malo je samo spremenjen, odsoten, tak, kak bi ga kastrirali; mama pravi, da nepovezano govori,« je še povedal Stanko in dodal: »Zaj bo imel doma klavnico, z evropskimi sredstvi ...« A to je že neka druga zgodba.

"Pred mesecem dni je padel s konja pijan kot čep, direkt na betonski steber, in padel v komo za pet dni. Ko se je zbudil, je z besedami 'runo mam še na jivi' potrgal napeljavo s sebe in odkorakal iz bolnišnice." Bralec Stanko o priliki iz domače Prlekije 

Konj zmedeno opazoval ponorelega lastnika

V začetku januarja lani so novomeški policisti poročali, da so se občani zgražali nad ravnanjem očitno pijanega jahača, ki je kričal na konja, ga večkrat poskušal zajahati, a neuspešno, ga vlekel in s tem pri živali povzročal zmedenost. Moški je naposled odjezdil proti Glavnemu trgu, kjer ga je prestregla patrulja. Ker pa se je 43-letnik med postopkom upiral in vsemu živemu psoval mater, so policisti posegli po tako imenovanih prisilnih sredstvih. Primer se je razpletel z globo za jahača, ki mu je alkotest prav tako nameril skoraj dva promila, za konja pa je po navedbah policije poskrbela »zanesljiva oseba«.

Oviran promet: sredi ceste konj, pod njim jahač

Že konec januarja lani so na Dolenjskem spet obravnavali podoben primer. V Sevnici je občan policiste obvestil, da sredi ceste stoji konj, pod njim pa leži jahač, ki je iz sedla padel očitno pijan, cirkus pa da ovira promet. Policisti so tudi to pot jahača hitro izsledili; 26-letni moški je pešačil ob konju, ko so ga s plačilnimi nalogi pospremili z državne ceste.

Viski ga je usodno vrgel iz sedla

Zgodbe pa se ne končajo vedno zgolj z globami, odrgninami ali obeti lastne klavnice. Na Ravnah na Koroškem je bilo pred leti že običajno, če si pri priljubljeni gostilni ob cesti, ki vodi skozi trg mesta, uzrl »parkirano« kljuse z imenom Viski, lastnika pa za šankom. Ko sta nekoč v mraku odjezdila proti domu, se je žival splašila in moškega usodno vrgla iz sedla.